Vložil Justitianus, 7. Listopad 2020 - 8:49

Pane Andreasi,

jistě je mnoho činností, ve kterých jste vynikající. Jsou i činnosti ve kterých jste dobrý. Ale Váš amatérský pokus o výklad práva je katastrofální. Nezkoušejte to už. Tohle Vám zkrátka nejde.


  • Andreas napsal: „Na fóru je odkaz na judikaturu ÚS, dle které je nutné chápat legislativu tak, jak je psána …“

Andreasi, ono je zbytečné mudrovat o Ústavním soudu, když Vám dělá potíže porozumět jedné vyhlášce. Ostatně je to přesně naopak; přečtěte si například judikát Pl. ÚS 33/97 či ÚS 2920/09. Netuším ovšem proč se oháníte Ústavním soudem ani „co tím chtěl básník říci“.


  • Andreas napsal k obsahu § 1 vyhlášky č. 23/2008 Sb.: „Tedy žádné navrhování nebo provádění nebo užívání, tyto podmínky musí být splněny simultánně, všechny.“

Vaše tvrzení je totální nesmysl. Stavba se napřed navrhuje, pak teprve se staví, a až potom se užívá. Je obtížné až nemožné představit si jak by tyto tři činnosti mohly probíhat „simultánně, všechny“. Ostatně ani zákon, ani vyhláška takovou pitomou podmínku nikomu neukládá.


  • Andreas napsal: „Na Zákon 133/1985 Sb. nám navazuje spousta prováděcích předpisů, vztahovat § 24 na Vyhl. 23/2008 Sb. tedy nelze.“

Na tuto Vaši pitomost reagoval již pan Neugebauer. Vyhláška přímo ve svém § 1 deklaruje, že byla vydána k provedení § 24 odst. 3 zákona o požární ochraně. Byla tedy vydána na základě zákonného zmocnění a je stejně závazná jako zákon sám. Nemohu za to, že sami hasiči v tom mají zmatek.


Existují tři skupiny technických podmínek: podmínky pro navrhování staveb (které se uplatní při navrhování staveb), podmínky pro výstavbu (které se uplatní při stavbě nebo změně dokončené stavby) a podmínky pro užívání staveb (které se uplatní při užívání staveb). Zdůrazňuji, že třetí skupina podmínek se týká všech staveb, bez ohledu na to kdy vznikly a od kdy jsou užívány.

Mohl jste na to přijít i sám, pouhým čtením vyhlášky: Ta přece obsahuje § 26 Stavba památkově chráněná. Za tím následuje § 27 Ochrana movitých kulturních památek. Nu, a pak je ten už zmíněný § 30 Užívání stavby s generální výjimkou pro starší stavby (odstavec 1) a se speciálními povinnostmi (odst. 2 až 9), které musí být splněny u každé užívané stavby. Vyhláška obsahuje i přechodové ustanovení § 32 odst. 1 s šestiměsíční legisvakační lhůtou pro starší budovy.

Z uvedeného je zjevné, že vyhláška č. 23/2008 se vztahuje i na starší budovy. Není pravda, že by byla platná jen pro objekty, na které bylo vystaveno stavební povolení po 1.7.2008.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.