Vložil Justitianus, 6. Říjen 2020 - 6:08

Pane AsiTak:

Tazatel se ani slovem nezmínil o tom, že by jejich stanovy snad neřešily postup pro doručení vyúčtování. A pokud snad jejich stanovy toto neřeší, pak to jednoznačně řeší konstantní judikatura:

Písemnost je doručena okamžikem, kdy se dostala do dispoziční sféry adresáta. Zásilka je doručena i tehdy, jestliže si ji příjemce fyzicky nepřevzal, avšak dostala se „do sféry jeho dispozice“ (např. do poštovní schránky, nebo byla uložena na poště s oznámením do schránky).
Viz http://www.portalsvj.cz/…e/dorucovani#…

Popis způsobu doručení – jak to uvedl tazatel – je v souladu s konstantní judikaturou ohledně doručování v soukromoprávní sféře. Nevzniká tedy žádný „neřešitelný organizační problém“, jak se snažíte naznačit. Kontrolor či kontrolní komise by v této otázce vůbec nic nenamudrovala, ani by nic nového nevymyslela.

K řešení neshod mezi členem a korporací ostatně nebývá určena kontrolní komise, nýbrž rozhodčí komise, pokud je zřízena (viz § 265 až § 267 zákona č. 89/2012 Sb., ustanovení o spolku).

Není-li v SVJ zřízen orgán kontrolní komise, kontrolor, či rozhodčí komise, pak konečné slovo má nejvyšší orgán – shromáždění.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.