Vložil Justitianus, 28. Srpen 2020 - 7:11
  • Pan 25Malý správně uvádí, že „náklady [na] vlastní správní činnost charakterizuje to, že by existovaly i kdyby neexistoval dům“.

Vlastní správu musí provádět každá právnická osoba, minimálně v tom rozsahu, aby vyhověla zákonným požadavkům: každá právnická osoba musí vést účetnictví, dbát na aktuálnost údajů v rejstříku, dodržovat předpisy.

Pokud by SVJ vedlo spor např. ohledně zápisu do rejstříku, ohledně bankovního účtu SVJ, ohledně správy daní a poplatků, spor s bývalým členem statutárního orgánu zda byl či nebyl řádně odvolán z funkce – v těchto a obdobných případech by se jednalo o vlastní správu právnické osoby samotné. Náklad na takový spor je nutno podřadit pod náklady vlastní správy.

Na rozdíl od těchto sporů je však náklad na soudní spor ohledně vyúčtování služeb nutno podřadit pod náklady na správu domu a pozemku. Nejde totiž o vlastní správu právnické osoby samotné, nýbrž o poskytování služeb vlastníkům jednotek v domě na základě soukromoprávního ujednání o správě domu a pozemku (viz prohlášení a stanovy).

Spor ohledně správy společných částí, nebo spor o poskytování služeb spojených s užíváním bytů podle zákona č. 67/2013 Sb., je nepochybně sporem který se přímo týká hlavní činnosti SVJ. Náklad na tento spor se podřadí pod správu domu a pozemku.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.