Zproštění odpovědnosti

Vložil Zdeno (bez ověření), 14. Srpen 2020 - 14:34 ::

Je možné uzavřením nějaké smlouvy / dohody s vlastníkem jednotky dosáhnout zproštění odpovědnosti výboru / členů výboru za nějakou definovanou část společných prostor (které by měl vlastník v užívání), tak, aby to „opravdu fungovalo“?

Příklad: v jiné diskuzi o chodbě: http://www.portalsvj.cz/…-komunikovat#… – byl uveden návrh na „pronájem“ chodby. Něco podobného řešíme i u nás, mám s tím pouze jeden drobný problém – vlastník chce prostor „do pronájmu“ hlavně proto, aby si tam dal / odložil nějaké věci. Jenomže to odporuje požárním předpisům, mám za to, že pořád je to společná chodba za kterou formálně odpovídá výbor (leda by se to opravdu vyřešilo formou „odprodeje“ nebo vymezením jako prostor k výlučnému užívání, jenomže to není snadné – změna prohlášení vlastníka).

Napadlo mě sepsat a uzavřít smlouvu / dohodu o tom, že výbor bude zproštěn odpovědnosti (majetkové či trestněprávní) a tato odpovědnost bude na vlastníkovi jednotky jako uživateli tohoto prostoru. Jen si nejsem jist, zda „to bude fungovat“ – konkrétní příklad, dojde k požáru a vlastník tam (na „své chodbě v pronájmu“) při útěku zakopne o něco, co si tam sám odložil a protože dveře do chodby má zamčené, bez panikové kliky a při pádu se mu ztratí klíč… tak se z prostoru nedostane. Bude pak ta smlouva / dohoda k něčemu vůči OČTŘ (aby členům výboru nehrozil kriminál) a k pozůstalým, který by žalovali výbor o odškodnění? Nebo se zkonstatuje, že smlouva / dohoda je neplatná a výbor „má smůlu“ a bude odpovědný?

Děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.