Vložil Pavel, 15. Srpen 2020 - 13:39

Tazatelko,

já jsem praktik a snažím se aplikovat předpisy s co nejmenší námahou a s co nejmenším rizikem. ZoVB byl paskvil, NOZ je také paskvil. Pokyn D-22 tvořili státní úředníci, kteří o jiném právu, než daňovém, většinou nic netuší. Za této situace se tedy dopustím svého názoru.

Z první věty citované pasáže D-22 plyne, že co zaplatí vlastník jednotky, který nevede účetnictví, je daňovým výdajem v okamžiku úhrady.

V druhé větě je výjimka, že pokud jsou platby předem určeny na technické zhodnocení, tak se nejedná o daňový výdaj a do daňových výdajů se takové platby dostanou formou odpisů. To duplicitně uvádí i čtvrtá věta. V praxi se „předem určené platby na technické zhodnocení“ moc nevyskytují a tak se druhá věta asi nebude moc používat.

Zásadní je třetí věta. Pokud se v předchozích letech nerozlišené platby celé dostaly do daňových výdajů, tak se po dokončení technického zhodnocení společných částí postupuje podle § 5/6 ZDP. Jednorázově se sníží daňové výdaje a do daňových výdajů se technické zhodnocení dostane až formou odpisů, jak uvádí čtvrtá věta.

V případě SVJ se moc často technické zhodnocení neprovádí. Bude se jednat typicky o zateplení, změnu parametrů výtahů, výměnu oken s jiným počtem skel (Pokyn D-22 K § 33). Pokud k technickému zhodnocení jednou za x let dojde, tak stačí zjistit kolik technické zhodnocení stálo a tuto částku vynásobit podílem na společných částech domu příslušného vlastníka.

Ale většinou budou „platby vlastníka na provozní výdaje“ daňovým výdajem.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.