Vložil Justitianus, 12. Červen 2020 - 19:46
  • Tomas 22 napsal tyto další nesmysly: „… ani správa domu, ani stanovení výše přispěvku na údržbu a správu domu, neznamená, že SVJ je oprávněno udělovat sankce nad ustanovení zákona. Smluvní sankci nelze odhlasovat – tedy nařídit.“

Pane tomas 22, mýlíte se v obou větách. Důvodem je Vaše hluboká neznalost zákona.

SVJ samozřejmě je oprávněno jednat podle stanov, a to i v případě, že obsahují povinnosti vlastníků jednotek „nad ustanovení zákona“. Zcela Vám ušlo, že podle (klíčového) ustanovení § 1 odst. 2 NOZ si osoby mohou ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona. To je, pane tomasi, první Váš omyl.

Ovšem samotná smluvní pokuta není nic, co by bylo „nad ustanovení zákona“. Smluvní pokutu výslovně upravuje § 2048 až § 2052 zákona č. 89/2012 Sb., takže jde o záležitost zcela v mezích zákona, kterou zákon upravuje přímo a výslovně. To je, pane tomasi, druhý Váš omyl.

Tomas 22 se tedy mýlí. Jeho názor nemá oporu v platném právu.

Nesprávné je, pane tomas 22, i Vaše další tvrzení – že údajně „smluvní sankci nelze odhlasovat – tedy nařídit“. Zcela Vám totiž opět ušlo, že na bytové spoluvlastnictví (stejně jako na celou oblast absolutních majetkových práv) dopadá ustanovení § 978 zákona č. 89/2012 Sb.. Podle tohoto ustanovení platí, že připouští-li to zákon, je možné ujednání s účinky vůči třetím osobám. To je právě případ stanov SVJ: jde nepochybně o ujednání, které má účinky vůči třetím osobám (vůči těm vlastníkům, kteří hlasovali proti, nebo se hlasování zdrželi, nebo nabylo vlastnitví jednotky teprve po schválení stanov). Stanovy jsou účinné a vymahatelné i vůči nim. To je, pane tomasi, už třetí Váš omyl.

Podle § 1208 platí, že do působnosti shromáždění patří změna stanov, tedy i doplnění stanov o ustanovení o pokutách. Podle § 1206 platí, že shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů. Z uvedeného plyne, že ustanovení o pokutě může shromáždění přijmout pouhým většinovým souhlasem (neobsahují-li stanovy vyšší hlasovací kvorum). To je, pane tomasi, čtvrtý Váš omyl.

Tomas 22 se tedy mýlí ve všem co ve svém příspěvku napsal. Jeho názor nemá oporu v platném právu, ani v judikatuře, ani v komentářové literatuře.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.