Vložil Justitianus, 9. Květen 2020 - 21:20

Pavle, nejde o žádné „rozúčtování nákladů“. Co popisujete je pouze vyúčtování nákladů.

A nejde o „nový způsob“, jak se snaží mlžit váš správce. Každé vyúčtování musí porovnat zálohy uhrazené příjemcem plnění se skutečně vzniklými náklady. Výsledkem je buď přeplatek, nebo nedoplatek. To platilo za Rakouska-Uherska (Obecný zákoník občanský ABGB), a platí to stále.

Celá desetiletí byla tato triviální pravda totálně ignorována v mnoha SVJ. V rozporu se zdravým rozumem a v rozporu s vyhláškou 372/2001 Sb. o rozúčtování služeb se každoročně porovnávaly předepsané zálohy se skutečně vzniklými náklady. Nemusím snad prokazovat, že takové vyúčtován je vadné v těch případech, kdy plátce uhradil zálohy ve vyšší částce než měl předepsáno, nebo uhradil méně než měl předepsáno. V těchto případech je vyúčtování vadné a vzniká právo podat námitku.

I zde se o tom psalo před mnoha lety. Marné však bylo vysvětlování, že předepsané zálohy jsou pro vyúčtování nepoužitelné, a že navíc o předepsaných zálohách nelze vůbec účtovat:
http://www.portalsvj.cz/…pisu-zaloh-0
Toto změnil až Český účetní standard ČÚS 411 Zúčtovací vztahy (z roku 2016).

Ovšem možnost účtovat o předpisech záloh nic nezměnila na skutečnosti, že ve vyúčtování služeb musí poskytovatel služeb vždy uvést skutečně uhrazené zálohy, nikoliv ty předepsané. Pro oblast vyúčtování služeb je to výslovně v právním předpisu uvedeno od 1. ledna 2002, viz tehdy platná vyhláška:

372/2001 Sb.
§ 7 Vyúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody konečným spotřebitelům
(2) Ve vyúčtování vlastník uvede (…) h) výši a součet zaplacených záloh konečným spotřebitelem a vyčíslení rozdílu mezi zaplacenými zálohami a náklady připadajícími na konečného spotřebitele,

Gratukuji tedy vašemu správci, že konečně po 18 letech začíná připravovat vyvyúčtování služeb v souladu se zákonem. To to trvalo! Nejspíš dělá i jiné věci špatně.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.