Vložil Matějka Jaroslav, 29. Duben 2009 - 13:40

Vážený pane ivo6 a ostatní,

osobně mám s pracovníky ERÚ dobré zkušenosti. Jednak z jejich provádění kontrol v naší společnosti, jednak ze seminářů/školení, kterých se jejich pracovníci účastní, a samozřejmě z déle trvající „spolupráce“. Samozřejmě se každoročně zúčastňuji i seminářů, kterých se zúčastňují pracovníci MMR, a zde je možné diskutovat, klást otázky.

Ve věci jednoho měřiče tepla na vstupu do jednotky/bytu bez rozdělení/určení množství tepla spotřebovaného k otopu a k ohřevu TUV, s jedním vodomerem SV na vstupu do bytu (týká se novostaveb osazených bytovou stanicí s přednostním ohřevem TUV v deskovém výměníku každého bytu, máme takové domy ve správě od r.2003), jsem postoupil dotaz jednak na semináři, jednak v písemné podobě. Obdržel jsem písemné vyjádření. Takže s rozúčtováním nákladů tepla nemáme problém. V těchto nových domech jsou součástí stanov přílohy „Pravidla pro rozúčtování…“ s určením podílu ZS a SS, způsoby rozúčtování i sankcemi, včetně upravené/speci­fikované přílohy č.3 vyhlášky 372/2001 Sb.

K odborným rozúčtovatelským firmám; existuje několik programů pro rozúčtování nákladů pro správcovské firmy, každý s jinou metodikou a způsobem výpočtu. Rozdíly ve finálním výsledku jsou zanedbatelné; dále je několik specializovaných rozúčtovatelských firem s celorepublikovou působností, tyto firmy měřiče i montují, opravují a repasují/ověřují. Ve všech případech záleží na správném poskytnutí a zadání vstupních údajů a to je o lidech z výboru společenství i odborné firmě.

O skutečnosti, že termohlavice v některých případech jsou majetkem vlastníka je chyba určení v „Prohlášení vlastníka“ či rozhodnutí shromáždění. Otopná soustava tvoří jeden funkční celek, společenství má povinnost dle zákona č.406/2000 Sb. instalovat zařízení na regulaci otopné soustavy, sem patří i termohlavice.

Když se chce, tak se vždy dá najít východisko/řešení problémů, ikdyž je to někdy „běh na dlouhou trať“. A to je o specifickém odborném samostatně koncepčním přístupu řešení pro každý dům, včetně „narovnání“ chyb v „Prohlášení vlastníka“, co vše je společnou částí domu a umět dané věci technicky i právně zdůvodnit.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.