Vložil Matějka Jaroslav, 29. Duben 2009 - 9:24

Vážený p.Tomáši Žídku,a ostatní,

většina z nás chtěla do Evropy, jsme tam, a ono se nám najednou nelíbí „centrální řízení Epropy“. Vyhláška č.372/2001 Sb. je rozpracovanou Směrnice Rady 93/76/EHS ze dne 13. září 1993.

Zkuste, prosím, pročíst Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj k vyhlášce č.372/2001 Sb. č.j.28203/2002–71 ze dne 19.12.2002, a další.

Zatím nikomu se v ČR nepodařilo „zneplatnit“ vyhlášku č.372/2001 Sb., takže se jedná o platnou a závaznou právní normu.

Vlastník domu, chápáno společenství, má v souladu se zákonem č.458/2000 Sb. a zákonem č.406/2000 Sb., a jejich prováděcích vyhlášek přijmout řadu technických opatření k řízení a provozu tepelného hospodářství domu, který obhospodařuje/spra­vuje. Patří sem i opatření, aby nemohlo docházet k přetápění.

Např.: Má každý vlastník otopné těleso opatřeno termostatickou hlavicí? Je tato hlavice bez závad? Má nastavenou/blo­kovanou horní možnou hranici teploty otápění? Je zamezeno její neoprávněné demontáži vlastníkem? Všichni se snažíme šetřit, takže pořídíme i nejlacinější termohlavice. Máme zajištěny (plombovány) termohlavice proti neoprávněné manipulaci či demontáži? Většinou ne. Máme zajištěny/plom­bovány měřiče tepla. Přijali jsme vlastní pravidla, jak se bude postupovat v případě porušení plomb? Většinou také ne. Český člověk je vynalézavý a snaží se nad ostatními „vyzrát“.

V souladu s ustanovením vyhlášky č.372/2001 Sb. provádí společenství, případně najatá odborná firma, rozúčtování nákladů tepla.

Zde záleží jen na vlastníkovi domu, v případě společenství na spoluvlastnících domu, jaké zvolí technické prostředky/zařízení k poměrovému měření spotřeby tepla k provádění rozúčtování nákladů tepla. Máme několik možností:

  • bez měřičů, rozúčtovává se dle „otápěné plochy“;
  • odpařovací měřiče – již překonaný způsob měření,
  • elektronické RTN na otopných tělesech,
  • centrální měření tepla (kalorometrické) na vstupu do jednotky, je-li technicky možné,
  • měření vnitřní teploty v referenční místnosti či ve všech místnostech.

Jako nejspravedlivější pro většinu domů se jeví kombinace RTN s měřením vnitřní teploty v místnostech. Málo který dům ale chce investovat.

Všechny způsoby měření však vyžadují, v souladu s vyhláškou, stanovení přepočtových koeficientů. Vlastník budovy, případně odborná firma, na základě odborného posouzení budovy, stanoví přepočtové/korekční koeficienty (poloha místností, převažující směr větru, množství oslunění, nadmořská výška atd.). Dva stavebně stejné domy v jednom městě by ve většině případů měly mít na základě výše uvedeného jiné koeficienty. Po zateplení domu je nutné koeficienty upravit, na což se většinou zapomíná, protože se zásadním způsobem změnila stavebně technická charakteristika budovy.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.