Vložil Justitianus, 5. Březen 2020 - 7:26

Předmluva: Do žádného fondu oprav platit nemusíte. Nic takového neexistuje. Pan FO Vás zde už na to upozornil (a hned dostal od místních blbečků minusy). SVJ nejspíše nemá v účetnictví žádný fond. Platíte zálohy a/nebo příspěvky na správu domu.


Od kdy hradíte je velmi jednoduché – a je to zcela jiné datum než se zde opakovaně uvádí.
Začnete hradit teprve až Vám SVJ doručí rozpis záloh/příspěvků na správu domu.
Do té doby nejste povinen hradit vůbec nic (ani zálohy na služby).

Jiná otázka je za které období jste povinen platit. To je také jednoduše zjistitelné.
Každá platba má určený den splatnosti.
Takže si zjistěte který den v měsíci to je. Možná to najdete ve stanovách SVJ. Možná to je uvedeno ve Vašem předpisu záloh/příspěvků.

Ten den je totiž důležitý: Jestliže jste se stal vlastníkem bytu s účinky před dnem splatnosti, pak uhradíte celou zálohu/příspěvek na daný měsíc. Jestliže účinky převodu nastaly až po dni splatnosti, pak měl celou částku uhradit převodce.

Dlužníkem se totiž osoba stává marným upynutím doby splatnosti. Proto je důležité zjistit kdo byl v pozici dlužníka v den splatnosti. V případě, že nebylo zaplaceno do 24:00 hodin, následující den je prvním dnem prodlení dlužníka.

Pokud jste si snad s převodcem ujednal vracení či doplacení nějakých částek – to je pouze dvoustranné soukromoprávní ujednání mezi vámi dvěma. SVJ by se tím vůbec nemělo zabývat! A už vůbec by SVJ nemělo nějak dělit celkovou částku, či dokonce vracet jakýsi neexistující „přeplatek“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.