Vložil Justitianus, 3. Březen 2020 - 22:51

Pletete si dvě věci: zastupování právnické osoby podle údajů zapsaných v rejstříku a oprávnění nakládat s bankovním účtem.

Co je uvedeno v rejstříku o právním jednání za právnickou osobu SVJ se uplatní na samém počátku, při sjednávání nového bankovního účtu SVJ. Při tom jsou ve smlouvě o zřízení a vedení účtu zpravidla určeni i disponenti či spolumajitelé účtu (každá banka to má označeno a uspořádáno odlišně).

Od okamžiku určení disponenta/dis­ponentů pak už banka nesleduje zda se v rejstříku něco změnilo. Disponentem může totiž být kdokoliv, i nečlen výboru, i nečlen SVJ. Toto si měli vyřídit noví členové výboru jako první věc po odvolání bývalého předsedy. Měli (jako zástupci právnické osoby SVJ) v bance zrušit jeho dispoziční oprávnění. Je zřejmé, že to neudělali. Proto banka i nadále přijímá příkazy od bývalého předsedy. Proč by neměla?

K Vašemu dotazu: Počínání bývalého předsedy nebylo protiprávní, protože stále zůstává disponentem a má přidělena práva na základě smlouvy o zřízení a vedení bankovního účtu. Nemáte s bankou sjednáno, že veškeré zadávané příkazy musí být schváleny druhou osobou. Chyba je na straně SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.