Vložil Justitianus, 3. Únor 2021 - 15:32

A Radka2222 zase píše zbytečnosti. Nepochopila o čem je tato diskuse.


Takže znovu: Zde se nediskutuje o poskytování ubytovacích služeb. Diskutuje se o přenechání bytu jiné osobě. Při tom je bezvýznamné zda byt byl přenechán k ubytování, nebo k bydlení, nebo k nějakému jinému užívání (např. pro kancelářské činnosti, jako provozovna živnostníka – překladatele či programátora, atd.). Zákonodárce rozlišuje v § 1177 pouze dva možné stavy:

  1. Byt je přenechán jiné osobě na dobu přechodnou, nebo
  2. Byt je přenechán jiné osobě na dobu nikoli přechodnou.

V prvním případě nevzniká vlastníkovi jednotky povinnost oznámit ani jméno ani bydliště osoby, které přenechal svůj byt. To je vše, co potřebujeme vědět.

Víme, že zákon č. 326/1999 Sb. zařazuje pod „přechodný pobyt“ pobyty v délce do 90 dnů, ale také přechodné pobyty s délkou do jednoho roku, i přechodné pobyty s délkou třebas dva či pět či více roků. Je to v zákoně uvedeno, černé na bílém. Je třeba z toho vyjít, protože jiná definice „přechodnosti“ v právních předpisech neexistuje.

Otázkou zůstává co chtěl zákonodárce docílit. Tím, že vlastníkovi neuložil povinnost oznamovat jméno a bydliště uživatele bytu při užívání na přechodnou dobu, zbavil tím SVJ možnosti zjistit a uchovávat tyto údaje.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.