Vložil * (bez ověření), 8. Září 2019 - 1:47

Ten sklep pod Vaší budovou je co? Nebytová jednotka? Je divné, že by na jednom pozemku byly na sobě umístěny 2 nemovitosti. Zkuste se podívat do katastru nemovitostí na www.cuzk.cz, o co se vlastně jedná. Pokud je to nebytová jednotka ve Vašem domě, pak její plocha by měla být součástí součtu všech ploch jednotek v budově a její vlastník by jako člen SVJ měl platit příspěvek na správu (co Vy nazýváte fond oprav). Pokud je to opravdu jiná nemovitost a její vlastník užívá část společných prostor ve Vašem domě – těch 20 parkovacích míst, pak k tomu má asi nějaký právní důvod. Asi s Vámi, členy SVJ a spoluvlastníky té společné prostory (nebo Vašimi právními předchůdci) uzavřel nějakou nájemní smlouvu, na základě které Vám za užívání společných prostor domu ve Vašem spoluvlastnictví platí smluvenou částku.

Co se týče příspěvku na správu, je upraven v občanském zákoníku v § 1180, zkuste se s touto úpravou seznámit, případně i zde na webu pohledat v diskuzích:

"§ 1180

(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad."

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.