Vložil Nečlen II (bez ověření), 16. Srpen 2019 - 14:30

Výbor v předchozím bytě Vašich známých není na Chocholouška, ale na dlouhou hospitalizaci v dobře zabezpečeném zařízení.

Slovy právníků obecně např.:

SVJ požaduje za pronájem mého bytu v OV poplatek. Má na to právo?

Mám byt v OV, který chci poprvé pronajmout. SVJ na mě požaduje za smlouvu pronajatého bytu na rok 5000 Kč, při zkráceném ukončení smlouvy a uzavření nové v témže roce opět 5000 Kč a při prodloužení stávající smlouvy o další rok též 5000 Kč. Poplatky budou použity prý údajně na fond oprav, který je přece zahrnut v nájemném. Nevím vůbec, jak na výši poplatků SVJ přišlo a podle jakých parametru výši stanovilo a zda vůbec mají u bytu v OV právo jej vyžadovat. Jednání se mi zdá diskriminační. U bytu v OV bych chápala třeba dohodou nějaký čistě dobrovolný příspěvek…

Pro zodpovězení vašeho dotazu si v prvé řadě dovolujeme vymezit společenství vlastníků jednotek jako právnickou osobu založenou za účelem zajišťování správy domu a pozemku. Jednotky v domě, jehož správu SVJ vykonává, jsou ve vlastnictví jednotlivých členů SVJ, nikoli tohoto SVJ. SVJ s jednotkami v domě nikterak nenakládá. Nemůže s nimi disponovat a ani profitovat z toho, že jsou jednotky v domě pronajímány.

Nájemní vztah vzniká mezi vlastníkem jednotky – vámi, a nájemcem. SVJ do tohoto vztahu nikterak nevstupuje. Jako vlastník jednotky jste oprávněn s touto jednotkou nakládat podle svého uvážení. Můžete ji užívat, prodat, darovat, nechat „ladem“ a samozřejmě mimo jiné také pronajímat. SVJ nemůže v tomto směru do vašeho vlastnického práva zasahovat. Nemůže ovlivnit, zda v bytě žijete vy sama, nebo nájemce.

Z těchto důvodů nemůže SVJ požadovat ani poplatek za to, že svůj byt pronajímáte. Jako člen SVJ jste povinna hradit zálohy na služby spojené s užíváním bytu, popřípadě příspěvek do tzv. fondu oprav. S nájemcem je možné podmínky, za jakých bude na tyto platby nad rámec sjednaného nájemného přispívat, sjednat v nájemní smlouvě. Výše příspěvku do fondu oprav je stanovena podle předem daného „klíče“. Po vlastnících, kteří byty pronajímají, nelze požadovat, aby z toho důvodu, že byt ve svém vlastnictví pronajímají, přispívali do fondu oprav většími částkami. Požadavek SVJ není nikterak opodstatněný.

JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D., advokát, Advokátní kancelář ERHARTOVÁ VÍTEK & PARTNERS

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.