Vložil Justitianus, 29. Červenec 2019 - 18:04

Pane Zděšený člene, píšete zde nesmysly. A to opakovaně. Jste to Vy, kdo nechápe právo, nebo se stavíte hloupým schválně, abyste získal neoprávněnou výhodu vůči ostatním vlastníkům jednotek v domě.

Jestliže jste se DOBROVOLNĚ rozhodl, že si pořídíte jednotku v domě, měl jste naprosto svobodný výběr. Vzal jste do úvahy cenu jednotky a samozřejmě i všechny budoucí povinnosti, které na sebe koupí jednotky berete. Z toho nemůžete jednostranně vycouvat.

Tak zde prosím neplácejte nesmysly o „dobrých mravech“. Sám a dobrovolně jste se podřídil režimu, který je v domě nastolen Prohlášením vlastníka.

Připomenu Vám jedno ze základních obecných ustanovení NOZ o nabývání majetku:
Společná ustanovení o převodu vlastnického práva
§ 1106
Kdo nabude vlastnické právo, nabude také práva a povinnosti s věcí spojená.

Kterému písmenu ve slově „povinnosti“ nerozumíte?

NOZ uvádí totéž zcela jednoznačně i pro bytové vlastnictví, stačí číst:
§ 1162
(1) Jsou-li podíly na společných částech určeny jinak než poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové podlahové ploše všech bytů v domě nebo než jako stejné, má vlastník jednotky právo domáhat se změny tohoto určení, pokud se okolnosti změnily tak podstatně, že určení jeho podílu na společných částech je zjevně nespravedlivé.
(2) Nedojde-li na návrh vlastníka jednotky ke změně prohlášení (§ 1169), změní prohlášení soud.
Z uvedeného plyne jednoznačně, že nemáte obecně právo domáhat se změny prohlášení kdykoliv se Vám zamane. Nemáte toto právo, jestliže se poměry v domě nijak nezměnily od doby kdy jste si koupil jednotku. Toto právo byste měl jedině (1) pokud by se okolnosti v domě později změnily, a zároveň (2) tato změna by měla za následek zjevnou nespravedlivost.

Kterému slovu ve výrazu „podstatná změna okolností“ nerozumíte?

Zdá se, že jste stejný český vyčuránek jako pan anon1234. Levnou garáž byste bral všemi deseti, ale plnit povinnosti s tím spojené se Vám už nechce.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.