Vložil zdeseny clen SVJ, 20. Červen 2019 - 17:51

dle judikatury (např. I.ÚS 1294/07 ze dne 13. 3. 2008) je vyúčtování jednostranný, adresný právní úkon (jednání).

dle § 561 odst. 1 NOZ k platnosti právního jednání učiněného v písemné formě se vyžaduje podpis jednajícího.

- z výše uvedeného vyplývá, že vyúčtování, aby bylo platné, musí být podepsáno jednajícím, tj. statutárním orgánem SVJ či třetí osobou zplnomocněnou statutárním orgánem SVJ.

To, že na faktuře za telekomunikace, vodu či cokoliv jiného nemusí být podpis je úplně jiná situace, s nimi totiž máte uzavřenou platnou smlouvu (a k její platnosti podpis nutný je a jedná se dvoustranný právní úkon). Vyúčtování postrádající podpis je ekvivalentní situaci, kdy by vám někdo poslal fakturu při neplatné či neexistující smlouvě. V takové situaci by také neuspěl se žalobou. SVJ oproti tomu může vyúčtovávat jednostranným právním úkonem bez čehokoliv předchozího a k platnosti právního jednání za SVJ podpis(podpisy) nutný je.

Pokud Vám vadí, jak tituluji „rádoby advokáta“ pokoušejícího se v rozporu s etickým kodexem advokacie převzít zastoupení ve věci, které evidentně nerozumí, tak pokud vám bude vyprávět, jak podpisy nejsou nutné, jen potvrdí, co jsem o něm napsal. A s takovým vám u soudu přeji hodně stěstí, doufejte ovšem, že protistrana bude nečinná, nebo stejně nedovzdělaná jako váš advokát všeuměl nic neuměl…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.