Vložil Justitianus, 7. Červenec 2019 - 10:01

Je zbytečné chodit okolo horké kaše: V domě pana Rambouska funguje tzv. švarc-systém, kdy jedna osoba vykonává opakovanou práci „načerno“ a vlastníci jednotek ji za to odměňují přímou platbou.

Proto se vybírají peníze „na ruku“ a mimo účetnictví SVJ.

Jde samozřejmě o porušení všech možných zákonů (o daních z příjmu, o účetnictví, zákoník práce, povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění zaměstnance, povinné zdravotní prohlídky zaměstnance, poskytování pracovních pomůcek zaměstnanci, atd.).

Jenže: kdyby to SVJ chtělo organizovat podle zákonů, pak nejspíše budou náklady dvakrát či třikrát vyšší. A členové výboru SVJ by s tím měli hromadu práce navíc (výkazy, hlášení, papírování).

Takže se to v tichosti řeší tak, jak popsal pan Rambousek. On sám ovšem nechce na tuto tajnou dohodu přistoupit a nechce být jedním ze spiklenců. Nu což, pokud se to provede podle zákona, bude pan Rambousek i ostatní vlastníci jednotek za úklid platit více. Je přece třeba živit stát, aby bylo na platy pro ministerské úředníky, pracovníky Finančních úřadů, kontrolory, inspektory, na dotace, na cinklé státní zakázky, …

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.