Vložil Pavel, 2. Duben 2019 - 15:37

Pane Tichý,

na webech společností, které nabízejí „profesionálního předsedu SVJ“ se opakuje doporučení, aby vedle „profesionálního předsedy“ byla zřízena kontrolní komise. Sice se inzeruje, že „profesionální předseda“ přebírá odpovědnost statutárního orgánu zvoleného z členů SVJ, ale nenašel jsem upozornění, že členové kontrolní komise mají podle § 159 NOZ stejnou odpovědnost jednat s péčí řádného hospodáře i když § 159 NOZ o tom pojednává jednoznačně. Při stejné odpovědnosti jako by měli členové kontrolní komise by už bylo lepší, aby tito členové SVJ byli zvoleni do výboru a z této pozice by kontrolovali externího správce.

I když nebude statutární orgán obsazen členy SVJ ale „profesionálním správcem“, tak se všichni členové SVJ nezbaví odpovědnosti za chod SVJ, protože podle § 1194/2 NOZ za dluhy SVJ ručí člen SVJ v poměru podle velikosti svého podílu na společných částech.

Zvýšení zájmu členů SVJ o působení ve statutárním orgánu lze obecně zvýšit zvýšením odměn za výkon funkce a/nebo úpravou délky funkčního období.

Aby mohl statutární orgán dostát povinnostem podle § 159 NOZ (péče řádného hospodáře) tak by měl např. kontrolovat činnost externího správce. Pokud by ale byl statutární orgán obsazen „profesionálním správcem“ z právnické osoby, která zároveň plní funkci externího správce, tak dochází ke střetu zájmů.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.