Vložil zdeseny clen SVJ, 10. Březen 2019 - 12:17

tak vás jen upozorňuji na několik následujících skutečností.

Mám za to, že teorie zde psané, že SVJ nemůže odhlasovat převod výnosu z pronájmu společných částí do dlouhodobých záloh jsou v rozporu s praxí rozhodování českých soudů. Pokud proti usnesení hlasovalo pouhých 8% vlastníků, žalobu nepodávejte, pokud nechcete od soudu drahé ponaučení.

Co se týče vašich výhrad proti odsouhlasení nevyplacení nájmu společných částí, máte sice pravdu, že SVJ nemůže rozhodovat o cizím majetku. Nicméně SVJ může rozhodnout o záloze na příspěvek na správu a domu a pozemku o výši odpovídající výnosu z pronájmu společných částí. A tak i pokud bylo usnesení shromáždění formulováno nezákonně, tak pokud většina vlastníků projevila vůli, která jde vyložit i způsobem, co je v souladu se zákonem (určuje se záloha na příspěvek na správu domu a pozemku ve výši odpovídající nájmu inkasovanému ze společných částí), odejdete od soudu s tím, že usnesení sice není formulováno přesně, ale jde vyložit v souladu s úmyslem většiny a v souladu se zákonem a bude ponecháno v platnosti i pro nedostatek důležitého důvodu.

Pokud by o tomto měl někdo pochybnosti, tak si přečtěte usnesení I.ÚS 1573/17 V tomto soudním sporu řešily soudy přesně toto a přestože v tomto případě dokonce nebylo shromáždění usnášeníschopné a usnesení o výnosu z nájmu společných částí nebylo ve skutečnosti tedy vůbec přijato, žalobci neuspěli (je v této věci podána stížnost k ESLP a žalobci tedy nerezignovali, ale důvodem je ta absence usnášeníschopnosti zhojená „důležitým důvodem“ a nikoliv skutečnosti řešené v tomto vlákně).

Pokud vám právník říká, že o nevyplacení peněz vlastníků nemohlo SVJ hlasovat, má sice pravdu, ale pokud vám zároveň říká, že to máte soudně napadnout, aniž by vám zároveň sdělil to, co píši výše, tak to svědčí pouze o tom, že nerozumí bytovému právu a nezná judikaturu soudů a měli byste problémy se SVJ řešit tedy s jiným právníkem jinde.

Pokud přesto chcete soudně řešit podivnou praxi vašeho SVJ, zažalujte jej o vydání finančních prostředků in eventum o vydání potvrzení pro účely odvedení daně. Tím docílíte, že buďto se najde soud, co potvrdí vaše teorie a vyhrajete a budou vám vyplaceny peníze, nebo že sice usnesení zůstane platné, ale vy opět vyhrajete a dostanete potvrzení pro FÚ a zároveň docílíte toho, aby se SVJ chovalo správně. Neboť ve skutečnosti jde o určení jednorázové platby ve výši odpovídající příjmu z pronájmu společných částí, kterou zaplatíte z vašeho příjmu (podílu na nájmu společných částí), který musíte zdanit a tedy potřebujete aby vám jej SVJ potvrdilo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.