Vložil zdeseny clen SVJ, 20. Leden 2019 - 13:36

protože nebudete schopen obhájit průkaznost účetnictví.

Navíc jste mi neodpověděl na otázku, já se ptám, zda jste se obracel na policii, nikoliv zda jste šel cestou civilní žaloby.

Mám zkušenost, že policie koná v takovéto situaci a týkalo se to SVJ i bývalé účetní firmy. A konec konců dostatek důkazů o konání OČTŘ je i v té konstatní judikatuře.

Být statutárem v této situaci, tak bych uvažoval o té vaší tlusté čáře jedině krytý usnesením všech vlastníků v daném SVJ a ještě bych požadoval podpisy na listinách stvrzujících všechny zůstatky v účetnictví všemi vlastníky.

Za jakékoliv jiné situace byl volil buď rezignaci, nebo bych plnil povinnost statutára s použitím jak OČTŘ, tak civilních soudů.

V opačném případě se dostáváte do konfliktu s trestním právem totiž vy osobně, protože nemáte průkazné účetnictví a neplníte povinnost obnovit jeho průkaznost, což je opět dle konstatní judikatury naplněním skutkové podstaty stejného trestného činu.

Pokud máte být v pohodě s neprůkazným účetnictvím, musíte mít jistotu, že vaše vadné účetnictví nezasahuje do správného vyměření daně ani do majetkových práv jiných, v daném případě všech vlastníků. Proto ty podepsané souhlasy všech vlastníků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.