Vložil zdeseny clen SVJ, 7. Leden 2019 - 8:48

První usnesení je jednoduše krádež, protože prostě nemůžete k penězům na účtech SVJ přistupovat tak, že jsou to peníze se kterými můžete dělat cokoliv si odhlasujete. Ty peníze ani nejsou SVJ, jsou členů SVJ a SVJ o nich také účtuje jako o svém závazku vůči členům.

Správný postup je:

1) Odhlasování plánu oprav, vytvoření a odhlasování pravidel pro rozpočet, pravidelné vytváření a odsouhlasování rozpočtu shromážděním členů SVJ.

2) Na základě rozpočtu odsouhlasení celkové sumy vybíraných dlouhodobých záloh shromážděním SVJ.(Výbor SVJ pak tuto celkovou sumu rozvrhne do částek předepisovaných k úhradě jednotlivým členům a doručí tento předpis jednotlivým členům).

3) Členové platí, SVJ má na účtech jejich dlouhodobé zálohy, výbor SVJ kontroluje placení, upomíná a vymáhá pohledávky, kontroluje eventuelní insolvence, aby včas přihlásil pohledávky atd. atd.

4) Pokud je nutné či naplánované v odsouhlaseném plánu něco opravit, dle stanov a pravidel (která mohou obsahovat například maximální cenu opravy co může realizovat výbor bez rozhodování shromážděním) se rozhodne o opravě, vybere optimální (cena/podmínky/kva­lita) dodavatel, zadá se oprava, provede, zkontroluje a zaplatí.

5) Po skončení účetního období se sečtou provedené opravy a další náklady na správu domu, odsouhlasí se shromážděním členů SVJ celková částka příspěvku na správu domu (zahrnující i ty opravy, údržbu či rekonstrukce). Výbor SVJ potom celkovou částku rozpočítá pro jednotlivé členy a vyúčtuje ji jednotlivým členům jako zápočet splatného příspěvku na správu domu oproti závazku SVJ vůči členovi z vybraných dlouhodobých záloh. Toto vyúčtování doručí výbor jednotlivým členům.

Pokud to děláte jinak, jste jednou nohou v kriminálu, ačkoliv se to z praktického fungování SVJ může jevit jinak a zatím to i leckde prochází…

Co se týče Vašich usnesení, tak první je krádež peněz, co ačkoliv jsou jednotlivých členů, tak z nich většina chce hradit náklady co nejsou ani nutné, ani účelné pro všechny (refundace pouze některým). A druhé usnesení je dle mého šikanózní, protože v praxi znemožňuje efektivní kontrolu členovi, neboť on se bude chtít domoci informací například o aktuálně probíhající opravě a bude muset čekat na projednání někdy v budoucnosti shromážděním. Takže i kdyby nakonec tu informaci dostal, eventuelní škodě na svém majetku, co jí chtěl kontrolou předejít už stejně nezabrání… Dle mého, nechte si tam klidně 60kč za započatých 15 minut, ale nebraňte se nahlížení a ofocování si informací členem bez zbytečného prodlení. Není jediný důvod, proč by člen SVJ neměl mít informace o hospodaření se svým majetkem. 240kč/hod (ve většině případů) je dost peněz na odměnu pro člena výboru, co bude nahlížení přítomen a z odnesených obrázků ve foťáku či mobilu si pak člen zkontroluje cokoliv.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.