Stará SVJ se řídí NOZ

Vložil TN. (bez ověření), 8. Prosinec 2018 - 2:00 ::

Navrhovatel konkrétně namítal, že SV v tomto případě vzniklo ze zákona podle zákona č. 72/1994 Sb., nemělo tedy důvod dosavadní stanovy měnit, ale mohlo je pouze přizpůsobit nové právní úpravě, aby byly v souladu s kogentními ustanoveními zákona. Navrhovatel v tomto směru poukázal na ustanovení „§ 3041 a § 3027“ OZ s tím, že právní povaha právnických osob upravených v tomto novém občanském zákoníku se řídí jeho ustanoveními od jeho účinnosti. Z tohoto důvodu není dle jeho názoru možné tuto úpravu použít na SV, v němž je navrhovatel členem. Není možné, aby se staré společenství řídilo novým zákonem, a proto jsou nově přijaté stanovy z 11. 1. 2016 v rozporu s novým občanským zákoníkem. Dle názoru navrhovatele by „změna byla možná, ale pouze transformací jednotek, tzn., že de facto celé bytové spoluvlastnictví by se muselo zrušit, dále by se musely vymezit podle nového právního předpisu nově bytové jednotky podle § 1159 OZ a muselo by se založit nové společenství vlastníků, to je nová právnická osoba podle § 1194 OZ. Pak by se muselo změnit i prohlášení vlastníka a musela by se změnit i kupní smlouva, s čímž by museli souhlasit všichni

vlastníci. Jedná se totiž o zásadní zásah do vlastnických a spoluvlastnic­kých práv“.

Zcela nepřiléhavá je také námitka navrhovatele týkající se přechodných ustanovení OZ, neboť z těchto ustanovení je zřejmé, že společenství vlastníků vzniklá podle zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (OZ) budou se řídit a postupovat již podle tohoto právního předpisu; společenství vlastníků vzniklá podle dosavadních předpisů (zák. č. 72/1994 Sb.) se řídí OZ ode dne jeho účinnosti, to však nic nemění na jejich právních poměrech spojených s jejich založením nebo vznikem ze zákona, když tyto zůstávají zachovány (§ 3028, § 3041, § 3044 OZ).

VS Olomouc 5 Cmo 156/2017

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.