Vložil Erik (bez ověření), 10. Říjen 2018 - 7:42

Jen bych upřesnil, že nájem je jedna věc a ubytování je věc jiná (podnikání – nutnost odvodu soc. a zdrav. k tomu.

Ubytování je, když je poskytnuta i služba – úklid nemovitosti, přestlání postele atp.

U ubytování šlo přece vždy o podnikání – paragraf 7. Jde jen o to to chtít a umět zkontrolovat, protože někteří defakto podnikají, poskytují službu a přitom se tváří jako nájem.

Lidem, kteří dělají službu a ještě berou poplatek za úklid, tak napařit paragraf 7 jde i bez změny zákona.

Třetí věc jsou místní poplatky. Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt platí fyzické osoby, které přechodně a za úplatu pobývají v lázeňských místech a v místech soustředěného turistického ruchu za účelem léčení nebo rekreace, pokud tyto osoby neprokáží jiný důvod svého pobytu.

Tady by si měla Praha vyjednat s Airbnb, aby Airbnb umožnilo snadný výběr těchto poplatků a tím budou mít i evidenci o všech lidech. Ono to je dost složité dle české legislativy, kdo má platit a kdo ne, a jak doložit že nemá atp. a to by se ten systém Airbnb musel úplně předělat takže se nedivím, že se brání!

Ten systém Airbnb je skoro anonymní, po zaplacení hostem vám Airbnb řekne navíc jen jeho přijmení a telefon, kdežto podle českého zákona stejně musíte evidovat

v případě Čecha (zák. 565/1990): v písemné podobě vést evidenční knihu, do které zapisuje dobu ubytování, účel pobytu, jméno, příjmení, adresu místa trvalého pobytu nebo místa trvalého bydliště v zahraničí a číslo občanského průkazu nebo cestovního dokladu fyzické osoby, které ubytování poskytl. Zápisy do evidenční knihy musí být vedeny přehledně a srozumitelně. Tyto zápisy musí být uspořádány postupně z časového hlediska. Evidenční knihu ubytovatel uchovává po dobu 6 let od provedení posledního zápisu.

v případě cizince (i Slovák) k tomu ještě navíc (zák. 326/1999): číslo dokladu nebo pasu a to i u dětí pod 15 let, případně i číslo víza, a toto písemně nahlásit policii do 3 pracovních dnů (papírově nepodnikatel nebo přes internet podnikatel

Takže tohle stejně airbnb nemůže komplexně vyřešit za pronajímatele ani za ubytovatele, 90% jich výše uvedené informace ani neví.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.