Vložil Justitianus, 15. Listopad 2020 - 15:58

Nikoliv, pane Čtenáři. Nerozumíte mi. Nenapsal jsem vůbec nic o pronájmu společných protor.

(1) Jde-li o jednotku(1994)
Jednotkou je pouze byt. Společné části domu jsou v podílovém spoluvlastnictví. Vlastník jednotky má na těchto částech pouze spoluvlastnický podíl, to znamená, že je vlastníkem podílu. Může pronajímat svůj byt, nemůže však pronajímat společné části. Mohl by jedině přenechat jiné osobě právo užívat jeho podíl na konkrétní společné části.

(2) Jde-li o jednotku(2012)
Jednotka(2012) je věc nemovitá, která v sobě obsahuje i podíly na společných částech. Vlastník jednotky ovšem nepronajímá jednotku, nýbrž pronajímá pouze svůj byt. K tomu viz ustanovení NOZ o nájmu bytu. O společných částech platí tedy totéž: Je pouhým vlastníkem podílu. Není oprávněn pronajímat společné části, protože není oprávněn s nimi disponovat svým jménem. Mohl by jedině přenechat jiné osobě právo užívat jeho podíl na konkrétní společné části.


Podstatou mého předchozího příspěvku ovšem bylo něco úplně jiného: Sjednáním nájemní smlouvy k bytu nenabývá nájemce automaticky užívací právo ke společným částem (kromě těch společných částí, které spolu s bytem slouží k uspokojení potřeby bydlení a jsou nutné k řádnému užívání bytu).

Garáž/parkovací stání/parkovací místo neslouží potřebě bydlení. K tomu viz rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 4.4.2001, sp. zn. 26 Cdo 2340/99, rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 17.1.2002, sp. zn. 26 Cdo 2975/2000, usnesení Nejvyššího soudu ze dne 23.08.2017, sp. zn. 22 Cdo 4741/2015.

Není-li jejich užívání výslovně převedeno na nájemce v nájemní smlouvě, pak platí, že nájemce nemá právo do těchto částí strkat nos.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.