Vložil Hrubý (bez ověření), 21. Srpen 2018 - 15:49

Je samozřejmé, že máte jako spoluvlastník jednotky nárok na odpovídající podíl z příjmu z pronájmu viz dále uvedené ustanovení NOZ:

"§ 1115

(1) Osoby, jimž náleží vlastnické právo k věci společně, jsou spoluvlastníky.

(2) Ustanovení o spoluvlastnictví se použijí přiměřeně i pro společenství jiných věcných práv.

§ 1116

Vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci považují za jedinou osobu a nakládají s věcí jako jediná osoba.

§ 1117

Každý spoluvlastník má právo k celé věci. Toto právo je omezeno stejným právem každého dalšího spoluvlastníka.

§ 1118

Spoluvlastníku náleží vyúčtování, jak bylo se společnou věcí nakládáno, i podíl z plodů a užitků ze společné věci.

§ 1119

Vyúčtování se lze domáhat po uplynutí doby obvyklé povaze správy společné věci, při zániku spoluvlastnictví nebo při zániku účasti v něm, anebo z jiných důležitých důvodů."

Tzn.že spoluvlastníci jsou z právního hlediska považováni za jednu osobu a s věcí či nemovitostí vůči okolnímu světu nakládají stejným způsobem, jako by byli jednou osobou.

Jednotlivé osoby tedy mají k společné věci (v našem případě jednotce) stejná práva. Pokud z jednotky plynou nějaké plody, jimiž může být například zisk z pronájmu, na tento zisk mají právo všichni spoluvlastníci.

Ostatní spoluvlastníci nemohou rozhodnout o tom, že nemáte jako spoluvlastník nárok na příjem z pronájmu podle výše vašeho spoluvlastnického podílu a že tento příjem bude použit na úhradu nákladů SVJ, s kterým nemáte nic společného. Takové rozhodnutí by bylo absolutně neplatné pro rozpor se zákonem a nevztahuje se na něj promlčecí lhůta. Upozorněte ostatní spoluvlastníky či jimi zvoleného správce o protiprávním jednání a neprodlenou nápravu, jinak že se obrátité na soud.

Jestliže byla jednotka před časem opravena, měl správce požadovat příspěvek na opravu od všech spoluvlastníků tj. i od vás podle výše spoluvlastnického podílu (měl jste být ovšem vyrozuměn o potřebě rozhodnout o opravě, což se nestalo a tak platí, jak jsem už uvedl: „Rozhodnutí má právní účinky pro všechny spoluvlastníky pouze v případě, že všichni byli vyrozuměni o potřebě rozhodnout.“)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.