Vložil Hrubý (bez ověření), 21. Srpen 2018 - 10:47

Jestliže jde skutečně o spoluvlastnictví jednotky (v katastru nemovitostí musí být u uvedené jednotky vyjmenovaní všichni její vlastníci s výší jejich spoluvlastnických podílů na jednotce), jde o podílové spoluvlastnictví. O správě rozhodují všichni spoluvlastníci, tzn., že rozhodovat o správě jednotky na shromáždění vlastníků hlasováním SVJ by bylo možné pouze v případě, že jednotku spoluvlastní všichni vlastníci tj. členové SVJ.

Správa jednotky ve spoluvlastníctví více vlastníků nepatří podle NOZ do předmětu činnosti SVJ (na rozdíl od dřívější praxe podle ZOVB, podle kterého v případě jednotky ve spoluvlastnictví všech vlastníků patřila správa jednotky do předmětu činnosti SVJ). Tzn., že správa jednotky nemůže být vykonávána společenstvím vlastníků. Jedině v případě, že by si vlastníci jednotky zvolili správce předsedu SVJ, mohl by se starat o správu. Jedná se o správu společné věci.

O správě společné věci (jednotky) rozhodují její vlastníci hlasováním (o běžné správě většinou hlasů, o o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků, k rozhodnutí, na jehož základě má být společná věc zatížena nebo její zatížení zrušeno, a k rozhodnutí, na jehož základě mají být práva spoluvlastníků omezena na dobu delší než deset let, je třeba souhlasu všech spoluvlastníků).

Rozhodnutí má právní účinky pro všechny spoluvlastníky pouze v případě, že všichni byli vyrozuměni o potřebě rozhodnout, ledaže se jednalo o záležitost, která vyžadovala jednat okamžitě.. Vaše praktické vyloučení z rozhodování o společné věci (jednotce) správcem vč. odmítnutí informací je v jednoznačném rozporu se zákonem viz NOZ § „1126 a následující“.

Od účinnosti NOZ by pronájem společné věci měli schválit (podepsat smlouvu o pronájmu) všichní spoluvlastníci. Jak jsem už uvedl podílové spoluvlastnictví jednotky není předmětem činnosti SVJ, tzn., že její správa nemá nic společného s SVJ a nelze hradit náklady na správu uvedené jednotky z fondu oprav. Příspěvky a jejich čerpání na správu jednotky by měly být vedeny odděleně od účetnictví SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.