Vložil 20 minut (bez ověření), 1. Únor 2018 - 11:01

Nevím, proč sem taháte politiku. Per rollam lze zneužít snadno. Na písemnou otázku „Chcete vyměnit výtahy?“ odpoví asi každý ANO (pokud jsou ve špatném stavu), ale jen na schůzi lze prodiskutovat podrobnosti, jak mají výtahy vypadat, technologické řešení, vnitřní barvy, přítomnost zrcadla a kamery, zda se má zamykat panel s tlačítky apod.

Demokracii nemůžete zužovat jen na pouhé „hlasování“ a hledání „většiny“. Aby demokracie mohla fungovat, musí být stanovena správná procesní pravidla, která musí být dodržena a vynucována, vč. rovnosti všech (tedy členové výboru nebo předseda nemohou být rovnější). V případě hlasování v SVJ jde zejména o možnost se vyjádřit, možnost věc prodiskutovat, vyslechnout odborná stanoviska, opačné názory, nápady na jiné řešení, mít v ruce relevantní podklady.

Zákonodárce správně vystihl podstatu per rollam – má se použít v případě, že je schůze neusnášeníschopná. Aktivní vlastníci, kteří se zajímají, přijdou na schůzi, sedí jich tam 49 % a kvůli 51% lhostejným nemohou hlasovat. Tak na této „schůzi“ proberou varianty, vyslechnou informace, a pak se klidně může per rollam konat a nechat o věci hlasovat korespondenčně.

Řídit zejména velký dům (s domy o pár bytech nemám zkušenosti) pouze prostřednictvím per rollam nevidím jako správný způsob.

Proto se ptám, zda jste do stanov dali nějaké pojistky proti zneužití. Ale jak vidím, nikdo si nechce možnost per rollam zneužít připustit.

Mimochodem, právnici se neshodují, zda lze na per rollam vůbec uplatnit § 1209 a možnost přehlasovanému vlastníkovi podat žalobu – ani není jasné, kdo je při korespondenčním hlasování přehlasovaným vlastníkem, pokud hlasovací lístek neodevzdá, příp. statutár doručení lístku popře.

Soud žalobce pošle do háje, protože 56 % vlastníků odevzdalo lístky a všichni hlasovali PRO. Soud řekne, že JEDEN hlas stejně výsledky nezmění.

Stejně tak nemůžete za „demokratické“ prohlásit hlasování na schůzi, když předsedající nepustí ke slovu vlastníka, který chce vysvětlit ostatním nevýhody a nebezpečí určitého rozhodnutí a nechá brutálně hlasovat. „Většina“ rozhodne podle vás „demokraticky“, já v tom demokracii nevidím, nebyla dodržena procesní pravidla, rovnost všech, právo vyjádřit se a právo na informace.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.