Postup při vyúčtování tepla A

Vložil Tony, 23. Listopad 2017 - 19:17 ::

Zdravím, příspěvek pro zájemce o počítání tepla, je pokračování této diskuse.

http://www.portalsvj.cz/…tovani-tepla

Po dlouhé době (více než 10 týdnů) jsem obdržel vyjádření RNDr. Pohanky z ARTAVu – viz poradna Artav.

„Samozřejmě máte pravdu, že postup rozúčtování byl v rozporu s platnými předpisy. Vyhláška 269/2015 Sb. to popisuje zcela jasně, byty,které se v prvním kole dostanou mimo limity dostanou limitní hodnoty. Součet takto stanovených nákladů se odečte z celkových nákladů a rozúčtování se provádí znovu. Rozúčtují se zbylé náklady na všechny ostatní byty, které zůstaly nevyúčtované (0,8–2)“

Toto vyjádření jsem poslal ISTĚ – její zajímavá odpověď:

„…děkuji za Vaši zprávu. S odpovědí ARTAVU se neztotožňujeme. ARTAV není orgánem veřejné moci ani soudem, jedná se o soukromý názor, který není právně závazný. Doporučovala jsem Vám se obrátit na MMR (Ministerstvo pro místní rozvoj) jako tvůrce předmětných právních předpisů nikoliv ARTAV.“

Pro člena Artav je tedy vyjádření rady Artav jen cár papíru nějakého soukromníka. MMR jsem se samozřejmě také ptal (vůbec jako prvního) – zůstalo bez odpovědi – to asi Ista dobře věděla, proto mě směrovala na MMR a ne na Artav, který to má v popisu práce.

Z Artav jsem dostal doporučení na „tzb-info“. Tam jsem také našel článek vedoucí rozúčtovatelky z Isty.

http://www.tzb-info.cz/…-na-vytapeni

Ista si vymyslela vlastní úpravu výpočtové metody (kdy těm, kteří splnili hranici 1–2 spočítala náklady tak, že jednoduše vynásobila počet naměřených jednotek RTN průměrem na jednotku a žádné korekce neprováděla a korigovala jen ty, kteří byli v rozmezí 0,8–1). Podle Artavu je tento postup v rozporu s platnými předpisy, podle Isty je plně v souladu s metodickým pokynem. A teď hledejte arbitra, když MMR mlčí.

Závěr – jak Artav tak i já tvrdím: všechna BD a SVJ, kterým rozúčtovala teplo Ista výše uvedenou metodou , mají vyúčtování v rozporu s platnými předpisy (a bylo při něm poškozeno něco tisíc uživatelů na úkor jiných uživatelů). Má dojít k novelizaci metodického pokynu (prý je již několik měsíců hotova), přesto věnujte vyúčtování z Isty zvýšenou pozornost.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.