Vložil zdeseny clen SVJ, 22. Srpen 2017 - 18:47

Po skončení účetního období už zálohy žalovat nelze.

Viz judikatura např. I.ÚS 2708/12 ze dne 11. 9. 2012 http://kraken.slv.cz/I.US2708/12

V průběhu období se žalobou na zálohy uspějete.

Takže žalovatelné je řádně vyhotovené, tedy splatné, vyúčtování za minulá období plus zálohy řádně předpsané (v souladu se zákonem o službách) a tedy splatné v rámci neskončeného období.

Ovšem u 90 procent SVJ najdete na vyúčtování nějaké vady a tedy vyúčtování nebude řádně vyhotovené a tedy nebude splatné ani zčásti a tedy vlastník bude mít hodně velký přeplatek a SVJ nevysoudí vůbec nic.

Viz judikatura např. I.ÚS 1294/07 ze dne 13. 3. 2008 http://kraken.slv.cz/I.US1294/07

Základem zamítnutí žaloby stěžovatelů obecnými soudy bylo zjištění, že vyúčtování služeb nebylo provedeno řádně, a s tímto zjištěním se Ústavní soud ztotožňuje. Z tohoto důvodu je proto jakákoliv navazující a související polemika stěžovatelů se skutkovými zjištěními a s právními závěry obecných soudů bezpředmětná. Stěžovatelé totiž nehodlají vzít na vědomí, že vyúčtování služeb je jednostranným adresovaným právním úkonem pronajímatele vůči nájemci a teprve jeho řádným doručením (rozumí se doručením správně provedeného vyúčtování) vznikají příslušné právní následky, včetně vzniku subjektivních práv a jim korespondujících povinností. Pokud ke vzniku takových následků nedošlo, nelze se ani s úspěchem domáhat splnění povinností, ani nemůže nastat případné prodlení v důsledku jejich nesplnění.“

http://profipravo.cz/index.php…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.