Vložil TN. (bez ověření), 30. Květen 2017 - 11:31

Výběrová komise je zažitý název. V podmínkách SVJ se často prostě jedná o pracovní skupinu. Pravomoci jí svěří shromáždění. Může určit, že komise firmu předvybere a shromáždění pak (ne)potvrdí. Může určit, že komise firmy pouze profiltruje a výběr se provede až na schůzi.

Samozřejmě, že žádnou výběrovou komisi mít nemusíte. Výběr prostě provede výbor. Nebo výbor pověří externí poradenskou firmu, která výběr provede. Cest, jak se dobrat výsledku, je mnoho a záleží na konkrétním SVJ, jakou zvolí. Když tomu v SVJ nikdo nerozumí, je lepší práci outsourcovat. Jsou SVJ, kde v domě žijí stavaři a právníci, tak si výběr provedou sami.

Transparentní výběr je jediné efektivní řešení, jak zabránit tahanicím u soudu. Jsem nyní svědkem žaloby v jednom SVJ, se kterým tvoříme „koalici“, jeden přehlasovaný vlastník podal žalobu a prohrál, soud mu to zamítl už na prvním jednání, protože vše proběhlo věcně a formálně v pořádku, výbor nic netutlal, vše zveřejňoval a výběr firmy proběhl tak, jak jsem uvedl (vlastníci dostali k dispozici projekt, výkaz výměr a ostatní podklady, firma byla vybírána za účasti všech vlastníků atd. (jiná věc je, že to vlastně nikoho do detailů nezajímalo, kromě toho jednoho vlastníka, který pak podal žalobu, ale to se nedá nic dělat).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.