Vložil Vladimir B., 20. Květen 2017 - 20:39

Ještě s odstupem času k tomuto tématu bych chtěl sdělit moje postřehy a názory k vyjádřením některých diskutujících­.Hodnotím to jako člen výboru SVJ, kde je rozdílný počet bytů a lodžií.

  1. Praví se zde, pokud jsou balkony (lodžie) zařazeny ve společ. částech (užívané výlučně jedním vlastníkem), tak je povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad,dle §1180 NOZ.
  2. Zařazení balkonu (lodžie) do společných částí i když jsou užívány výlučně jedním vlastníkem je v souladu s § 1160 NOZ. To znamená, že balkon (lodžie)uvedená v PV jako součást bytové jednotky je chybně zařazena-v rozporu s uvedeným § 1160. Zde by tedy měla SVJ, která to mají takto v PV zapsáno, provést změnu v PV a zařadit tyto stavební prvky do společ. částí.

3)Pokud byl, nebo je, balkon (lodžie) zapsána v PV jako součást bytu s poznámkou, že se plocha nezapočítává do výměry bytové jednotky, tak se tímto přesunem nezmění podíly dotčených bytů na společných částech, zapsaných na LV u KN. 4)Podle § 1180 by měl vlastník bytu s balkonem /lodžii/ zapsaným v PV do společ. částí domu (výhradně však užívaným jeho osobou) spravovat tento stavební prvek na svůj náklad. Z toho plyne platba vyšší úhrady předmětného bytu na správu- nutno stanovit odpovídající zvýšený podíl, tedy jinak než poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové podlahové ploše všech bytů v domě. 5)Zde se otevírá problémová oblast, protože je podíl dotčeného vlastníka stanoven jinak než poměrem dle odst. 4), tak má vlastník jednotky právo domáhat se změny tohoto určení… další podrobnosti v § 1162 NOZ. 6)Ještě mojepoznámka k formulaci … „spravovat něco na vlastní náklad“. Pod tímto pojmem si lze představit,že SVJ vybuduje-modernizuje- /finančně pořídí/společnou část podstatnou pro zachování domu, včetně jeho hlavních konstrukcí, jeho tvaru i vzhledu, kam lze balkony /lodžie/zařadit a ty pak přenechat některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání. Následně pak správu (drobná údržba)těchto přenechaných prvků bude provádět vlastník jednotky, nikoliv však modernizaci nebo přestavbu. 7)K výše uvedeným poznámkám jeden postřeh ze soudních síní : Pravda je záležitost výkladu, ať se nám to líbí nebo ne.
Na závěr bych rád písemně kontaktoval pani LUDMILU, které zde měla několik hodnotných příspěvků k financování formou smlouvy o půjčce. Prosím pani Ludmilo, kontaktujte mě na ibm123@seznam­.cz.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.