Vložil MartinII, 1. Březen 2017 - 9:35

Jeden vlastník z 5, brání vzniku SVJ

Vložil Marketata, 28. Únor 2017 – 9:21 ::

Vznik společenství Bytový dům –8 jednotek / pět vlastníků. Neexistuje SVJ, není pojištění domu. Přílohou kupní smlouvy je Prohlášení vlastníka ze 31.7.2000. Přidat komentář

Vložil Marketata, 28. Únor 2017 – 16:31

Ke konci r. 2013 bylo všech 8 bytů ve vlastnictví 5 rozdílných vlastníků. Stanovy nikdo nepřipravil ani nepředložil. Bylo mi doporučeno, abych připravila návrh stanov a na svůj popud svolala shromáždění.

Závěrem

Vložil Marketata, 1. Březen 2017 – 7:46

Původního vlastníka domu neznám (v mých dokumentech od bytu nikde zmínka není) ale v brzké době si to zjistím. Závěrem tedy shrnu: 1)Okamžikem vkladu Prohlášení2000 do katastru se „budova“ změnila na „dům s byty a nebytovými prostory“ podle ZoVB. 2)Po naplnění podmínek "pět jednotek, tři navzájem různí vlastníci " vznikne SVJ jako právnická osoba. Má právní subjektivitu. Má své stanovy (371/2004 Sb. nařízení vlády VZOROVÉ STANOVY). Nemá IČ a není zapsáno do rejstříku. 3)Volba statutárního orgánu – V NAŠEM DOMĚ POTÉ ALE NEPROBĚHLA. Volbou statutárního orgánu společenství získává způsobilost vykonávat správu domu. Tím končí správa osobou zapsanou v Prohlášení. 4)Zápis do rejstříku – TENTO KROK UŽ TAKÉ NIKDO Z PŮVODNÍCH VLASTNÍKŮ NEDOTÁHL DOKONCE. Registrací statutárního orgánu rejstříkovým soudem dojde ke „zviditelnění“ SVJ navenek a zároveň k přidělení IČ. odpovědět | hodnocení 0

  • – – – – – – – – – – – – –

Nevím, zda potřebujete znát původního vlastníka budovy. Bývá jím ten, kdo sepsal Prohlášení vlastníka. Asi obec nebo bytové družstvo, které už mohlo zaniknout. Neznám podmínky přidělení IČO na ČSÚ.

Takže se asi, jak píšete, řídíte vzorovými stanovami 2004, nikoli 2000. Zde na http://www.portalsvj.cz/…iku-jednotek

plus komentáře.

Zkuste na shromáždění (které svoláte), stanovy pozměnit. Záleží na tom, zda je vůle změny odsouhlasit příslušným počtem hlasů, který je třeba. Na „ustavujícím“ shromáždění ještě tato vůle bývá, potom už je každý moc chytrý a uplatňuje svoje právo na odlišný názor. Ve vzorových stanovách je mandát na 5 let, to můžete změnit zřeba na 2 roky, jako my. Pokud nechcete aby byl ve výboru nečlen společenství, tak to raději do stanov dejte, později by mohl tuto variantu někdo prosazovat. My jsme si do stanov před lety dali, že ve výboru nemohou být manželé apod., aby ve výboru neměli převahu v prosazování svých zájmů.

Jasněji vyřešte havárie „umožnit po předchozím vyzvání přístup do jednotky, pokud …; nejde-li o havarijní či obdobný stav, činí výzvu písemně výbor 3 dny předem“. Problém bývá hlavně v koupelnách, kde praskne voda, v bytě dole je mokro, ale nahoře tvrdí, že mají sucho, i když je jasné, odkud může být strop mokrý.

Pokud nemáte bytové podružné vodoměry, tak si je opatřete. Jinak se budete hádat, kdo má v bytě kolik osob, kolik jich hlásí, jak často se kdo koupe a komu protéká záchod. I když ani s podružnými vodoměry (lépe snad přeci jen mokroběžné, nikoli suchoběžné) se potíží nezbavíte. Ošálit mokroběžné by mělo být těžší než suchoběžné. Měly by být ze společných peněz (tedy společné), jinak může někdo odmítat pustit do bytu odečítače vodoměrů a hlavně na kontrolora a 1× / 5 let výměnu vodoměrů. Používá se i dálkový odečet vody (a tepla).

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Včas si sežeňte od všech kontakty mobily a nejlépe emailové. Pozvánky, zápisy a vše kolem domu řešte přes emaily.

Pro případné kritiky, že ZoVB na který se vzorové stanovy odvolávají, byl zrušen a platí NOZ, použijte § 3028 NOZ. O tom, co to znamená, je zde obsáhlá polemika. Nám se zdá jasné, že pro SVJ před r. 2014 platí ZoVB (krom kogentních ustanovení NOZ, ale která to jsou), právníci rádi tvrdí opak a používá se kouzelná formulka, že to vyřeší judikáty.

(2) "Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných (!!!); jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.

(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že …"

Bytové spoluvlastnictví od § 1158 spadá v NOZ pod věcná práva, viz

Část III. § 976 – § 1720 Absolutní majetková práva

Hlava II. § 979 – § 1474 Věcná práva

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.