Účel SVJ "Zajišťování správy nemovité věci" - co ještě je a co už není správa?

Vložil aksim_ka, 1. Únor 2017 - 18:48 ::

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o názor na následující situaci:

V blízkosti domu je naplánována stavba nové silnice. Proti stavbě silnice jsou ze strany obyvatel nejen našeho domu, ale i okolních, vedeny neustálé spory. Mimo jiné jeden s obyvatel okolních domů bojuje přímo žalobou, ke které se někteří chtějí připojit a jiní ne. Může se ale k žalobě připojit SVJ jako takové?

Já se tedy domnívám, že stavba silnice v blízkosti absolutně se správou domu nesouvisí a předseda tak nemá žádné právo v soudním sporu zastupovat SVJ, a že i když bylo na shromáždění hlasováno o připojení se k žalobě, že je takové hlasování neplatné, jelikož nemá nic společného se správou domu. Což současně souvisí s tím, že SVJ chce ze svého účtu, do kterého se podle mě vybírají příspěvky na správu domu, platit soudní poplatky.

Má předseda na toto skutečně právo? Může v soudním sporu o nějakou silnici zastupovat SVJ, které je určené ke správě domu?

Děkuji za názory, případně i doplněné o příslušné paragrafy, kterými je možno ať už pro nebo proti argumentovat

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.