Vložil Orel (bez ověření), 8. Leden 2017 - 11:09

Odvolání výboru můžete provést na shromáždění vlastníků, pokud tomu nebrání stanovy. Co máte ve stanovách napsáno o volbě a odvolání členů výboru?. Předtím byste měli sehnat nové zájemce o funkci členů výboru a po odvolání starého výboru můžete na tomtéž shromáždění zvolit výbor nový. Nezapomeňte na to, že všechno, o čem budete chtít rozhodnout, musí být uvedeno v programu jednání na pozvánce (především tedy odvolání členů výboru a případná volba nového výboru).

Shromáždění vlastníků můžete svolat podle § 1207
„(1) Statutární orgán svolá shromáždění k zasedání tak, aby se konalo nejméně jedenkrát do roka. Statutární orgán svolá shromáždění i z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají více než čtvrtinu všech hlasů, nejméně však dvou z nich; neučiní-li to, svolají tito vlastníci shromáždění k zasedání na náklad společenství vlastníků sami.

Upravují vaše stanovy do jaké výše může výbor rozhodnout o nabytí movité věci? Pokud ne, platí podle NV 366/2013 § 13/1
„(1) V působnosti statutárního orgánu společenství vlastníků jednotek je rozhodování o nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž pořizovací cena nedosáhne v kalendářním roce souhrnné částky 10000 Kč, dále rozhodování o zcizení nebo zatížení movitých věcí, jejichž zůstatková cena v kalendářním roce nepřesahuje v souhrnu 10000 Kč; to neplatí, pokud stanovy společenství vlastníků jednotek určí něco jiného.

Nehledě na výše uvedené už skutečnost, že o kamerovém systému přijalo shromáždění vlastníků jako nejvyšší orgán SVJ usnesení, byl statutární orgán povinen se jím řídit, a pokud tak neučinil, nejednal s péčí řádného hospodáře a členové výboru nesou odpovědnost za způsobenou škodu SVJ polde § 159 ObčZ. Jestli máte syna právníka, tak se na něj obraťte ať koná, případně ať vám sežene jiného právníka znalého problematiky SVJ.

Na základě uvedného můžete posoudit i ostatní předražené akce zadané předsedkyní výboru.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.