Vložil VN (bez ověření), 11. Leden 2017 - 16:12

ale hodně vašich odstavečků lze hodnotit jako bláboly:

  1. Pohodlná odměna za minimum práce.Skoro mám pocit,že nejlukrativnější práce,co může být,je práce ve výboru SVJ :-))). Opak je pravdou.Z hlediska lukrativnosti žádná jiná práce horší není.Jako zaměstnanec mám mnohem menší odpovědnost a za hodinu práce mnohem vyšší odměnu.Jako zaměstnanec řeším pouze svoji pracovní odbornost a nechce se po mne, abych ovládal celou škálu oborů od účetnictví přes právo až po elektro,energetiku a stavebničinu. Respektive , když jsem účetní (absolvent VŠE) ve stavební firmě,dělám účetnictví a nechce se po mne ,abych řešil jak správně opravit nějaký dům.
  2. Ohledně optimální výše prostředků ve fondu oprav…zkuste se podívat sem : www.sbdsusice.cz/…9/102DPZ.doc .. Vždy musíte počítat s tím,že něco v domě odejde a že to budete muset opravit. Mít pro peníze kam sáhnout je to nejlepší , co Vás může potkat.
  3. I nakupování je věda. Jak víme a jak jsme již poznali,ekonomika nám funguje v cyklech. Máme období,kdy firmy mají hodně zakázek,neví kam dříve skočit, práci si vybírají a tomu odpovídají jejich finanční požadavky. No a pak máme druhý extrém,kdy žádná práce není. Po finanční stránce může být výhodnější dlouhodobě plánovanou opravu provést o nějakých pár let dříve,když vím,že její aktuální cena je o 25% menší než byla před dvěma lety a za dva roky se její cena pravděpodobně zase o desítky procent zvýší. I v těchto případech se rezerva na účtech může hodit . I tehdy se jim rezerva hodila..
  4. Když budete chtít od banky úvěr..banka bude zkoumat vaši finanční historii a schopnost tvořit rezervy. Pokud budete žít jak se lidově říká z ruky do huby , vyhodnotí si vás banka jako rizikovějšího klienta. Čím více rizikovější klient , tím vyšší úroková sazba.
  5. Při plánování je třeba počítat se všemi možnými eventualitami. U jednoho známého řešili následující situaci. Nechali si nákladem 1 mega rekonstruovat střechu. Vybrali si firmu , která sice měla pozitivní reference , ale po finanční stránce se jí moc nedařilo – vybrali nejvýhodnější nabídku. Firma střechu opravila,SVJ zaplatilo milion. Za půl roku stavební firma zkrachovala a za osm měsíců (v reklamační době) se objevily fatální nedostatky. Dopadlo to tak , že SVJ muselo zaplatit další těžké peníze,aby byla střecha v pořádku. Z likvidačního zůstatku po první firmě dostali částku 10.000 Kč.
  6. Když nebudete členem SVJ , ale budete bydlet ve svém vlastním rodinném domě a budete rozumný , také si budete vytvářet finanční rezervu. Je mí jasné,že nynější doba moc finančním rezervám nepřeje.Snahou bank a korporací je působit na dav tak,aby utrácel, nešetřil a zadlužoval se. Nicméně,zadlu­žováním ztrácíte svoji svobodu.Už je to banka , která vás řídí…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.