Vložil Orel (bez ověření), 16. Prosinec 2016 - 14:58

Jestliže vaše SVJ vzniklo už před účinností nového OZ, tak hlasování o schvalování nových stanov je vlastně hlasováním o změně stanov a řídí se ustanoveními starých stanov proto, protože to je v souladu s novým OZ platným od r.2013.

V novém OZ je stanovení § 1206:

„(2) Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.

V souladu s tímto ustanovením stačí ke schválení nových stanov většina přítomných hlasů, pokud dosavadní stanovy nevyžadují vyšší počet hlasů. Protože vaše dosavadní stanovy vyžadují vyšší počet hlasů, řídíte se jimi. Pokud by jste si v nových stanovách odsouhlasily ustanovení, podle kterých by stačila ke schálení změn stanov nadpoloviční většina přítomných, tak příště při schvalování změn stanov bude stačit uvedená nadpoloviční většina přítomných. Samozřejmě, že také můžete ponechat v nových stanovách vyšší počet hlasů, pokud si to shválíte.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.