Vložil Magda3 (bez ověření), 29. Listopad 2016 - 20:10

To je přeci úplně jinak. Také se pod to nikdo nepodepsal.

Jak může právník napsat tento nesmysl: Jak již bylo zmíněno výše základním rozdílem mezi nájmem a ubytováním je časový úsek, kdy krátkodobé bydlení je podle NOZ vyloučeno z okruhu nájemních vztahů.

To samozřejmě není pravda.

V ubytovnách a podobných zařízení nemůžete použít nájemní smlouvu dle zvláštních ustanovení o nájmu bytu a to ani v případě, že jde o dlouhodobé ubytování, ale v bytech můžete použít nájemní smlouvu jak dlouhodobou (pokud to bude k bytovým potřebám, musí být uzavřena dle zvláštních ustanovení o nájmu bytu), nebo smlouvu krátkodobou, dle obecných ustanovení o nájmu.

NOZ

§ 2201 Základní ustanovení Nájemní smlouvou se pronajímatel zavazuje přenechat nájemci věc k dočasnému užívání a nájemce se zavazuje platit za to pronajímateli nájemné.

§ 2202 Předmět nájmu

(1) Pronajmout lze věc nemovitou i nezuživatelnou věc movitou. Pronajmout lze i část nemovité věci; co se dále stanoví o věci, použije se i pro nájem její části.

(2) Pronajmout lze i věc, která v budoucnu teprve vznikne, je-li ji možné dostatečně přesně určit při uzavření nájemní smlouvy.

§ 2203 Je-li pronajatá věc zapsána do veřejného seznamu, zapíše se do veřejného seznamu i nájemní právo, pokud to navrhne vlastník věci nebo s jeho souhlasem nájemce.

Zvláštní ustanovení o nájmu bytu a nájmu domu

Základní ustanovení

§ 2235

(1) Zavazuje-li nájemní smlouva pronajímatele přenechat nájemci k zajištění bytových potřeb nájemce a popřípadě i členů jeho domácnosti byt nebo dům, který je předmětem nájmu, nepřihlíží se k ujednáním zkracujícím nájemcova práva podle ustanovení tohoto pododdílu.

(2) Ustanovení tohoto pododdílu se nepoužijí, přenechává-li pronajímatel nájemci byt nebo dům k rekreaci nebo jinému zjevně krátkodobému ú­čelu.

Z výše uvedených § je zřejmé, že NOZ nijak neupravuje délku nájmu. Pouze pokud pronajímáte byt ke krátkodobému účelu, nepoužijete ustanovení pododdílu – zvláštní ustanovení o nájmu bytu. A zároveň výslovně označuje toho, kdo přenechá byt nebo dům k rekreaci nebo jinému krátkodobému účelut jako pronajímatele. Nikoli jako ubytovatele.

Pododdíl 6 se netýká nájmu bytu, ale ubytování v zařízení k tomu určeném. A mimochodem ubytování označuje jako přechodný nájem.

A tato právní kancelář tvrdí, že krátkodobé bydlení je vyloučeno z okruhu nájemních vztahů :-).

Této právní kanceláři bych doporučil přečíst si také zákon o DPH:

§ 56a

Nájem nemovité věci (1) Nájem nemovité věci je osvobozen od daně s výjimkou

  1. krátkodobého nájmu nemovité věci,
  2. nájmu prostor a míst k parkování vozidel,
  3. nájmu bezpečnostních schránek,
  4. nájmu strojů nebo jiných upevněných zařízení.

(2) Krátkodobým nájmem nemovité věci se pro účely odstavce 1 písm. a) rozumí nájem pozemku, jehož součástí je stavba, stavby nebo jednotky, popřípadě spolu s vnitřním movitým vybavením nebo dodáním plynu, elektřiny, tepla, chladu nebo vody, který trvá nepřetržitě nejvýše 48 hodin.

A pak věřte právníkům :-).

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.