Vložil Orel (bez ověření), 23. Listopad 2016 - 16:59

To špatně chápete § 1169 NOZ. V případě „Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech", nestačí souhlas nadpoloviční většiny všech vlastníků, nýbrž dohoda (tj. souhlas) všech vlastníků, protože dotčenými vlastníky jsou všichni vlastníci. Ta druhá věta odst. 2 § 1169 znamená, že kromě dohody dotčených vlastníků je potřeba ještě souhlas nadpoloviční většiny vlastníků.

Kromě toho, § 1169 řeší pouze změnu prohlášení. § 1214 však řeší i případ „nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech“ tj. případ, kdy se nemusí provádět změna prohlášení (protože se nemění spoluvlastnické podíly), ale pouze změna stanov. Jde např. o ustanovení, kdy se v případě výlučného užívání společné části stanoví výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.

Je pravda, že § 1214 upravuje rozhodování mimo zasedání, ale v ustanovení § 1206, které upravuje rozhodování na shromáždění se uvádí, že se k přijetí rozhodnutí vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek ledaže zákon vyžaduje vyšší počet hlasů. A zákon vyžaduje vyšší počet hlasů právě v druhé větě ustanovení § 1214 tj. souhlas všech. Mohlo to být asi napsáno jasněji, ale výkladem lze dovodit, že souhlas všech pro případy uvedené v § 1214 (při rozhodování mimo zasedání) se vztajuje i na rozdování na shromáždění vlastníků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.