Vložil Orel (bez ověření), 23. Listopad 2016 - 11:55

Pepo,

podle § 1214 NOZ platí „Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.“

To znamená, že uvedené změny nelze schválit 3/4 přítomných vlastníků. I kdyby jste výše citované ustanovení ve stanovách neměli, nebylo by schválení uvedených změn 3/4 přítomných platné, protože by bylo v rozporu s ustanovení § 1214 NOZ.

Zároveň podle § 1208 f) platí, že do působnosti shromáždění patří rozhodování o „změně podlahové plochy bytu“ nebo o „změně podílu na společných částech“.

a také platí ustanovení § 1169 (2) NOZ o změně prohlášení „Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody.“

Z obou uvedených ustanovení vyplývá, že v případě změny podlahové plochy nikoli všech bytů, ale např. u dvou bytů tak, že by se u jednoho bytu zvýšila podlahová plocha bytu na úkor druhého bytu, by stačil souhlas (dohoda dotčených vlastníků) vlastníků těchto dvou bytů a k odsouhlasení takové změny by stačilo rozhodnutí shromáždění ve vašem případě 3/4 přítomných vlastníků. Nebylo by potřeba souhlasu všech vlastníků proto, protože by se neměnily spoluvlastnické podíly všech vlastníků, ale pouze podíly dvou vlastníků (dotčených vlastníků). Samozřejmostí je, že shromáždění by nemohlo odsouhlasit změnu podlahové plochy dvou bytů a tedy jejich spoluvlastnických podílů bez souhlasu vlastníků obou bytů.

Poznámka: Předpokládám, že je v návrhu stanov kromě toho navrženého schvalovací kvóra o 3/4 přítomných vlastníků také to, že je shromáždění způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. Pokud by nebyli přítomni vlastníci s většinou všech hlasů, tak by bylo shromáždění podle zákona neusnášeníschopné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.