Vložil Zdenek 22, 19. Říjen 2016 - 7:57

Pane Pavlásku,

pročtěte si pozorně kupní smlouvu, zda a co tam stojí o případném dluhu. Kupní smlouvu sestavovala nepochybně realitní kancelář a je tak její odpovědností, že byla sepsána s náležitou odbornou péčí a že realitní kancelář ověřila a provedla vše, co s prodejem bytu souvisí a co jste mohl oprávněně od ní očekávat.

Pokud v kupní smlouvě prodávající uvádí, že jednotka nebyla zatížena žádným dluhem souvisejícím se správou domu a pozemku, budete moci úspěšně požadovat škodu z titulu zaplacení tohoto (zamlčeného) dluhu po prodávajícím. To vás ale neochrání proti zaplacení tohoto dluhu, pokud vás SVJ zažaluje a soud mu přisvědčí.

Pokud v kupní smlouvě toto ujednání o bezdlužnosti není, budete moci škodu z titulu zaplacení tohoto dluhu požadovat po realitní kanceláři, protože kupní smlouvu zjevně nepřipravila s náležitou odbornou péčí. Jak budete úspěšný v tomto případě si netroufám odhadovat.

Pokud vás SVJ zažaluje, spíš bych si vsadil na to (s vědomím, jak fungují naše soudy), že spor prohrajete. Na druhou stranu je tu šance takto vzniklou škodu požadovat podle okolností po prodávajícím nebo realitní kanceláři.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.