Vložil Novák (bez ověření), 17. Říjen 2016 - 19:55

JaVa napsal jste:
„.Na ní je uveden přesný den vzniku vašeho SVJ ze zákona a to u v pořadí třetího zapsaného vlastníka jednotky a od té doby je SVJ povinno vést samostatné účetnictví dle ZOÚ č. 563/1991 Sb., § 4 odst.1 a to odděleně od účetnictví Družstva,které vám doposud dělá správce.“

To nemusí být pravda, mohlo se jednat o tzv. odložený vznik SVJ dle § 9(4) ZoVB, kdy SVJ vzniklo prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byly družstvu doručeny listiny dokládající, že spoluvlastnický podíl na společných částech domu se snížil na méně než jednu čtvrtinu.

Salmo, ať vaše SVJ vzniklo třetím zapsaným vlastníkem nebo tzv. odloženým vznikem, tak v obou případech SVJ vzniklo podle ZoVB automaticky ze zákona, i když nebylo zapsáno do rejstříku a mělo byse řídit podle vzorových stanov. Že by SVJ nevzniklo podle ZoVB nepřipadá v úvahu, vzhledem k tomu, že jak jste uvedla, už všechny jednotky byly dávno převedeny vlastníkům do vlastnictví či jedné jednotky do spoluvlastnictví.

Tzn., že vaším úkolem je přijmout na shromáždění nové stanovy (nejlépe už podle donucujících ustanovení NOZ). I když půjde o úplně nové stanovy, ve skutečnosti půjde o „změnu stanov“ (vzorových) a tedy nepotřebujete k jejich schválení 100% souhlas, nýbrž kvórum pro změnu stanov uvedené ve vzorových stanovách tj. tříčtvrtinová většina přítomných hlasů.

Při svolání shromáždění vlastníků, na jehož programu musí být bod „schválení stanov“ můžete dát do programu též volbu statutárního orgánu (volbu provede po schválení stanov kvórem, které si určíte v nově schválených stanovách) a pak oprávněný člen statutárního orgánu zařídí zápis do veřejného rejstříku. Předtím, než svoláte toto shromáždění, byste se měli domluvit s ostatními vlastníky na vhodných kandidátech/kan­ditáta statutárního orgánu i na tom, kdo připraví návrh nových stanov.

Mírnou komplikací je, že jak jste uvedla, nějaké stanovy se už údajně kdysi schválily. Nevím, zda je můžete ještě nějak vyhledat, ale i když ne, předpokládejme, že vycházely ze znění vzorových stanov a že tedy v nich uvedené schvalovací kvórum pro změnu stanov bylo stejné jako ve stanovách vzorových.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.