Vložil N. Klainová (bez ověření), 30. Září 2016 - 16:22

Abych nekritizovala jenom zpracování účetní závěrky v režii BD Krušnohor, podívala jsem se do rejstříku SVJ Vsetín a ejhle. I tady se některým účetním více líbí zjednodušený rozsah vedení účetnictví. Je to pohodlnější. Že jsou informace uživatelům k ničemu, nejspíše nikomu nevadí, protože účetnictví nevrátili k přepracování.

Z rozvahy jsem se dozvěděla, že krátkodobé závazky činí celkem cca 1 400 Kč, ale už jsem nezjistila, kolik dluží SVJ dodavatelům nebo institucím a kolik z této částky činí nevyčerpané zálohy na služby a krátkodobé zálohy na správu (pokud se o nich vůbec účtuje).

U dlouhodobých závazků jsou podobně smíchány dlouhodobé zálohy na správu s dlouhodobými ú­věry.

Víme-li, že za dluhy SVJ ručí jeho členové podle velikosti svých podílů na společných částech, doufám, že se členové SVJ zajímali o výši dluhů, za které ručí, alespoň na shromáždění, na kterém účetní závěrku schvalovali.

U pohledávek ve výši více než 2 mil. Kč se snad zajímali, kolik činí pohledávky za neplatiči.

Informace z výkazu zisku a ztráty jsou rovněž bez vypovídací schopnosti. Náklady na služby činí sice přes 1,5 mil Kč, ale o jaké služby jde, ví asi jen účetní. Nejspíše to budou finančně náročné opravy, protože náklady na služby spojené s užíváním bytů (teplo, voda…) se ve výkazu zisku a ztráty nesmí objevit, ale o tom se mohu pouze dohadovat.

Co bych si měla představit pod tržbami z vlastní činnosti (položka B.I.) vůbec nevím, stejně jako nevím, proč je výsledek hospodaření nulový.

Jediné přijatelné vysvětlení by bylo, že jsou úroky z běžného účtu tak nízké, že byly zaokrouhleny na nulu nebo že má SVJ účet u banky, která si žádné úroky neúčtuje.

Nakonec tedy přidám zajímavost z přílohy: Podvojné účetnictví je zpracováno v ekonomickém systému INTEGRI. Tento systém tedy umí vest i normální účetnictví SVJ, ne jen účetnictví středisek SVJ.

Systém INTEGRI neznám. Předpokládám ale, že umí i účetnictví v plném rozsahu.

Členové výborů SVJ! Když už si to vedení účetnictví platíte, požadujte jej v plném rozsahu. Vyčtete z něj i jako laici daleko více.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.