Vložil Rudy (bez ověření), 27. Září 2016 - 11:18

Pane JaVa,

co je v prohlášení nevíme, protože to z vyjádření vladana není jasné, když uvedl: " V Prohlášení jsou lodžie uvedeny k příslušnému bytu. Jsou společnými částmi"

V rozporu s tím, co uvádí „Pozorný“ není totiž jasné, zda je v prohlášení uvedeno, že jsou lodžie ve vlastnictví jednotlivých vlastníků a nejsou společnými částmi domu. Text, „že jsou lodžie uvedeny k příslušnému bytu“ není přesný a v prohlášení je asi uveden jinými slovy. Může to být ve skutečnosti např. tak, že jsou příslušenstvím bytu nebo ve výlučném užívání vlastníka, což by ale nevylučovalo, že jsou zařazeny v prohlášení mezi společné části.

Závěr.

Pokud jsou lodžie podle prohlášení součástí bytu, tak si vlastník zaplatí opravu sám.

Pokud jsou lodžie podle prohlášení společnou částí domu, tak lze samozřejmě změnit stanovy podle NOZ § 1180 odst. 1

„Slouží – li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.“

čímž by se mohlo vyhovět požadavku vlastníků bez lodžií. Této změně stanov nebrání skutečnost, že SVJ vzniklo podle ZoVB. Problémem takové změny ovšem je, že nezíská souhlas většiny vlastníků tj. těch, kteří mají lodžie a vyhovuje jim to, že by měli přispívat na lodžie všichni podle spoluvlastnického podílu. V takovém případě, kdy nedojde ke schválení uvedené změny, by se vlastník/ci bytů bez lodžií mohli obrátit na soud jako přehlasovaní vlastníci. Myslím, že by měli velkou šanci u soudu uspět, protože se jedná o zjevnou nespravedlnost a porušení dobrých mravů, kdy mají přispívat na lodžie ve výlučném užívání jiných vlastníků a sami lodžii ve výlučném užívání nemají žádnou.

Pozn. pro vladana.
Nerozumím proč vlastníci bez lodžií chtějí, aby platili všichni na lodžie částkou 10 Kč/m2. Tj. platilo by se na lodžie podle spoluvlastnického podílu, což je snad to samé, co platí doposud. Přece se platí dosud dlouhodobé zálohy též podle spoluvlastnického podílu a z těch by se oprava uhradila. Vlastníci bez lodžií by měli požadovat, aby na opravy lodžií přispívali jen ti vlastníci, kteří je užívají s odvoláním na § 1180 odst. 1, jak jsem už citoval tj. hradili si náklady na lodžie na vlastní náklad.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.