Vložil Pavel, 8. Říjen 2016 - 10:40

H: …Podle § 1194 NOZ nesmí SVJ podnikat…“ „…vybíralo nějaké nepřemrštěné poplatky…“

Mohl byste pro mne vyjasnit, jak jdou tyto dva Vaše výroky dohromady?

P: Pokusím se o analogii.

Pokud je v obci rychlost omezena na 50 km/hod a vy omezení dodržíte, tak neplatíte pokutu za překročení rychlosti. Pokud rychlost překročíte, tak je možnost Vám udělit pokutu za překročení rychlosti.

Pokud SVJ dodrží zákaz podnikání, tak se na SVJ ZET nevztahuje. Pokud SVJ podniká i přes zákaz, tak se na SVJ vztahuje ZET.

H: Takže to ale vlastník zaplatí >2× jednou ve formě zálohy, podruhé když to opravdu chce – ale musí to pořídit za pořizovací cenu a „nepřemrštěný poplatek“.

P: Vlastník klíč či čip samozřejmě zaplatí pouze jednou.

Ze záloh se zaplatí pořízení např. 10 klíčů/čipů najednou. Až si nějaký vlastník půjde koupit klíč/čip tak zaplatí vlastní nákupní cenu klíče/čipu a související náklady. Až to tak učiní celkem 10 vlastníků, tak se peníze za klíče/čipy vrátí SVJ a náklady na klíče/čipy ponesou pouze ti, co si klíče/čipy přikoupili.

H: Já, ačkoli jsem v mnoha věcech Alf, předpokládal jsem, že cokoli je nad nákladovou cenou je ziskem prodávajícího.

P: Problémem je, co nazveme nákladovou cenou. Nepochybně to bude nákupní cena samotného klíče/čipu. K tomu se přidá cena za balné a poštovné případně cena za čas osoby, která šla nechat klíče/čipy vyrobit. Dále se nákup několika klíčů/čipů musí zaúčtovat, účetní počítají cenu za účetní položku např. 10–15 Kč. Dále při prodeji klíče/čipu se musí vystavit příjmový pokladní doklad a stojí to čas osoby, která klíč/čip vydává. Pokladní doklad se musí zaúčtovat, zase podle ceny za položku. A to jsou jen některé z položek, které je nutno kalkulovat k vlastní nákupní ceně klíče/čipu. Pokud by se jednalo o záležitost v ceně jednotkách miliónů, tak jde o zanedbatelné položky. U klíče nebo čipu v ceně 100–150 Kč jsou to nezanedbatelná procenta, která zvyšují nákupní cenu na nákladovou cenu. A přitom nikde není ani haléř zisku.

H :V tomto případě jeli zcizitelem SVJ, pak nabývané majetkové hodnoty (a jiné) hradí částí vybraných příspěvků na správu. Provedeli tedy ten „hromadný nákup“ bezpečnostních klíčů, pak nerozumím co by SVJ opravňovalo si k nákladové ceně přidat COKOLI? COKOLI by přidalo, by bylo jednoznačně za účelem zisku. Takový zisk podle Vás není z „podnikání“ a nepodléhá EET.

P: O žádném zisku jsem nikdy nepsal. Pouze o úhradě účelně vynaložených nákladů bez tvorby zisku.

H: Nicméně mně jasné není, ani jak může být chápáno, že „nakoupím za část ZÁLOH na správu“ a tomu kdo mi zálohy na nákup služby (klíč, výpisy, nahlížení, oslovení SVJ, chůze po podlahové krytině, zaklepání na kancl SVJ, …) poskytl, mu plnění zpětně prodám a to nejen za výši nákladovou ale ještě za další zisk?

P: O zisku píšete pouze Vy, já o zisku nikdy nepsal.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.