Vložil rest (bez ověření), 31. Srpen 2016 - 9:53

Melete nesmysly.

Pravidla pro užívání domu (nazvěme je třeba „domovní řád“) může vydat pouze vlastník domu. Všimněte si, že když vejdete do obchodního centra, máte na vstupních dveřích různé piktogramy (Nekouřit, Nevstupovat se zmrzlinou, Nepronášet zbraně..........) – pravidla určil vlastník a návštěvník je povinen je respektovat.

Když má bytový dům desítky a stovky jednotek (spoluvlastníků), nepodaří se vám získat 100% souhlas k vydání závazných pravidel pro užívání domu.

Nepleťte si domovní řád s pravidly pro užívání společných částí ve smyslu § 1200 NOZ. Toto ustanovení zákona směřuje pouze NA SPOLEČNÉ ČÁSTI. Pravidla ale musí být v textu stanov (přečtěte si celý § 1200), nemohou být v nějakém externím dokumentu. Domovní řád nejsou všeobecné obchodní podmínky, které se přikládají ke smlouvám!

Pokud chcete závazná a vymahatelná pravidla vztahující se NA SPOLEČNÉ ČÁSTI, musí tedy být uvnitř stanov – např. jako samostaný článek.

Co je „společná část“ definuje § 1160, resp. v konkrétních případech vždy prohlášení vlastníka dané budovy.

K pravidlům pro užívání společných částí přistupovat rozumně, je třeba přemýšlet, co je ještě určení pravidla pro užívání společných částí a co už je zásah do vlastnických práv jednotlivých vlastníků.

Pokud jsou pravidla určená ve stanovách rozumná a neporušují vlastnická práva, jsou v souladu s § 1176 vymahatelná.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.