Vložil Evžen (bez ověření), 31. Červenec 2016 - 19:14

Pane HajdyHou,

píšete, že jste nenašel, že by nějaký právní předpis nařizoval použití IRTN a IRTN nepatří mezi měřidla.

Montáž „měřidel“ je pro SVJ povinná ze zákona o hospodaření s energií č. 406/2000 Sb..

Přístroji registrujícími dodávku tepelné energie se podle § 7a) vyhlášky č. 194/2007 rozumí „zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění“ nebo „měřidlo určené k měření tepla“ a „zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění“ se rozumí indikátor pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy instalovaný na každém otopném tělese …

V současné době Státní energetická inspekce opět zahajuje kontroly přístrojů registrujících dodávku tepelné energie v bytových domech a víceúčelových stavbách, přestože se připravuje novela příslušné vyhlášky MPO, protože v ní dojde pouze ke specifikaci nových výjimek z povinnosti instalace „měřidel“, které se týkají jen úzkých skupin technických řešení otopných soustav či budov a v žádném případě nedojde k plošnému zrušení povinnosti instalace"měřidel".

Závazné rozúčtování nákladů na vytápění jak jsem už uvedl upravuje § 6 odst. 2 zákona č. 67/2013, který začíná slovy: " Pokud je jiným právním předpisem stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu, rozdělí se náklady na vytápění…".

Zákon č. 67/2013 zmocňovacím ustanovením v § 14 pověřil MMR stanovit vyhláškou úpravu v těchto záležitostech „a) rozsah výše základní a spotřební složky u rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům, jejich rozdělení mezi příjemce služeb, hodnoty určené jako spodní a horní hranice oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období, vymezení pojmů a další náležitosti k rozúčtování nákladů“

MMR tak učinilo vyhláškou č. 269/2015, která se tak dnem nabytí účinnosti tj. 1.1.2016 stala součástí právní úpravy Rozúčtování nákladů na vytápění. V § 5 odst. 2 vyhlášky je pamatováno na případ odpojení jednotlivých bytů od vnitřního rozvodu vytápění, jak popsal ve svém příspěvku Petr. Váš výklad je mylný.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.