Vložil petrKKKK (bez ověření), 17. Červen 2016 - 17:01

nevím, zda se smí upozorňovat odkazy na jinou diskusi na jiném serveru, citovat jiné příspěvky, když tak se moc omlouvám:

http://www.okolobytu.cz/…tavbu-vytahu

pozornost zaslouží odpověď pana Pavla:

Paní .......,

z Vašeho dotazu nevyplývá jednoznačně, zda jde o opravu/výměnu stávajícího výtahu nebo o výstavbu nového výtahu, který dosud nebyl (např. u 4 podlažních do­mů).

Pokud jde o opravu/výměnu a výtah byl a je uveden v Prohlášení vlastníka, tak jste jeho spoluvlastník a musíte se podílet na jeho opravě/výměně.

Zcela jiná situace je, pokud se výtah dodatečně buduje.

Jednak budete účastníkem stavebního řízení, kde můžete uplatnit svůj nesouhlas. Resp. můžete souhlasit se stavbou, pokud budete smluvně zproštěna povinnosti platit náklady na výstavbu a provoz nového výtahu. Samozřejmě, že potom výtah nebudete moci využívat, ale to ani nechcete.

I kdyby stavební úřad neakceptoval Vaše stanovisko, tak Vás nikdo nemůže nutit do spoluvlastnictví nové věci. Podle rozsudku Nejvyššího soudu sp. zn. 22 Cdo 1470/2002 ze dne 30.6.2003: „Nelze nutit podílového spoluvlastníka, aby souhlasil s vytvořením další věci, jež by měla být v jejich spoluvlastnictví."

Hezký den!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.