Vložil ivanq, 17. Červen 2016 - 16:16

Náklady na pravidelné prohlídky, revize a zejména spotřebu el. energie u výtahu není přesné rozdělovat na vlastníky bytů ani podle osob v bytě, ani podle metrů čtverečních podlahové plochy bytu. Nejpřesnější by to bylo (podle mého názoru), kdyby se to rozpočítávalo podle počtu naježděných minut ve výtahu a váhy přepravovaných osob. Potom by pan Tlustý, který váží 105 kg a najezdí měsíčně výtahem do 2. poschodí 30 minut platil víc než důchodce pan Hubený který váží 50 kg a najezdí do 4. poschodí měsíčně 60 minut.

Přesto si myslím, že ani tento složitý výpočet není spravedlivý. Nelze totiž zaměňovat přesnost a spravedlnost. Je totiž možný ještě jeden odlišný pohled na tento problém.

Kdyby se hlasovalo o tom, jestli se provede generální oprava stávajícího výtahu, nebo se postaví výtah nový, moderní, měli by všichni vlastníci stejně silný hlas? Nebo by síla hlasu každého vlastníka závisela na velikosti podlahové plochy jeho bytu?

Mít při rozhodování silnější hlas než soused, to je jistě výhoda. Ale žádná výhoda není zadarmo. Podílíte-li se na správě společné věci silnějším hlasem, musíte také víc finančně přispívat.

Rozdělovat investice a náklady na výtah je prakticky možné jakkoliv. V § 1180 NOZ je to vyjádřeno takto: „Není-li určeno jinak, přispívá vlastník…“

Zastávám názor, že nejspravedlivější je podílet se podle m2. Záleží ovšem na každém SVJ, jak to vidí jeho členové.

Ivanq

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.