Vložil ivanq, 10. Květen 2016 - 20:53

Paní unavená předložila diskutujícím zajímavou úlohu. Nabízím svoji představu řešení a jsem zvědav, co vy na to.

Současný stav je následující. V suterénu domu je garáž s určitým počtem stání. Tato garáž je vedena jako společná část domu. Některá ze stání byla v minulosti přidělena vlastníkům do výhradního užívání. Zbývající stání jsou dále užívána jako společná část domu.

V čem je problém?

Finanční situace se změnila (lidé zbohatli) a zájem o garážová stání vzrostl. Někteří vlastníci mají i dvě auta.

Dokud bylo garážových stání víc než zájemců o ně, nikomu nevadilo, když některé byly dány do výlučného užívání některým vlastníkům. Proč by to měl být problém teď?

Problém tedy není jestli je možné zbylá stání předat do výlučného užívání. Problém je, podle jakého klíče ta zbylá stání rozdělovat. Ale i to bylo vyřešeno. O stání se bude soutěžit obálkovou metodou. Kdo nabídne víc, stání dostane.

Zůstává poslední problém. Komu připadnou utržené peníze? Do výlučného užívání budou převáděna stání, které jsou ve spoluvlastnictví všech vlastníků. Výtěžek by proto měl být rozdělen mezi spoluvlastníky společných částí.

Až budou všechna stání rozdělena, majitelé bytů, na které se nedostane, (včetně vlastníků dvou garsonek) nebudou chtít přispívat na správu garáže v suterénu, protože garáž nebudou smět používat. Tento problém bych navrhoval řešit zavedením přídatného spoluvlastnictví ke garáži.

Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.