Vložil ivanq, 20. Duben 2016 - 15:43

První otázkou je, jestli výbor může po rekonstrukci kotelny využít vzniklý prostor a vytvořit v něm 7 sklepních kójí, které následně odprodá sedmi členům SVJ. Moje odpověď je, že může. Nesmí to udělat bez vědomí nebo proti vůli shromáždění, ale zároveň je povinen to zařídit, když ho tím shromáždění vlastníků pověří a on to přijme.

Druhou otázkou je, jestli to řešení, které navrhuje výbor, je spravedlivé. Výbor navrhuje cenu 2000.- Kč/m2 a k tomu uhradit náklady na přestavbu. Spravedlnost poznáte podle stavu nabídky a poptávky. Je těch kójí dostatek? Jsou zájemci, na které se nedostalo? Chtěla jste koupit kóji za výše uvedenou cenu, ale nedostalo se na Vás? Potom je třeba cenu zvýšit. Nebo naopak snížit, je-li kójí hodně a zájemců málo. Dělá se to také formou obálek tak, že se stanoví minimální (vstupní) cena do soutěže, např. oněch 2000.- Kč/m2 + náklady a potom zájemci odevzdají obálky s navrženými vyššími cenami. Uspokojeno bude 7 prvních zájemců podle výše jimi nabídnuté ceny.

Třetí otázka je asi vyřešena, sklepní kóje se prodává, stane se tedy administrativně součástí bytu. K tomu bude třeba změnit prohlášení vlastníka a provést mnoho dalších správních úkonů (např. přepočítat podíly na společných částech). Pověřte výbor, ať vše zjistí, ať vlastníky informuje a potom (z pověření shromážděním) ať vše zařídí.

Poslední otázkou jsou mimořádné odměny členům výboru. Na ty jste zapomněla. Odměny nesmí být nízké, bude s tím totiž plno běhání, a starání se. Zároveň platí, že odměny musí být součástí nákladů na přestavbu. Navrhne je výbor a schválí je shromáždění. Účetně si dejte pozor, aby na odměny funkcionářům a na náklady na přestavbu v tomto případě přispívali jenom ti vlastníci, kteří si kóje koupí a abyste je (ty odměny) z neznalosti omylem nerozúčtovali na všechny vlastníky. Poraďte se s tím, kdo vám dělá účetnictví.

Držím pěsti, Ivanq.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.